Sébastien Ogier wint zesde wereldtitel op rij, Thierry Neuville moet opgeven

De Fransman Sébastien Ogier is in Australië voor de zesde keer op rij wereldkampioen rally geworden. Eén rit voor het einde van de rally mag de Fransman al vieren nadat zijn rechtstreekse concurrenten moesten opgeven. Thierry Neuville ging in het begin van de 4de klassementsrit van de dag in de fout en beschadigde daarbij de wagen. De Fin Latvala is de winnaar geworden van de Rally van Australië. Daarmee bezorgt hij ook de titel voor de beste constructeur aan het Japanse merk Toyota.

Ogier won dit seizoen vier wedstrijden. De Fransman was primus in Monte Carlo, Mexico, Corsica en Catalonië. Na afloop van de rally van Catalonië nam hij, met nog één rally te rijden, de leiding in het WK over van onze landgenoot Thierry Neuville. In Australië was Ogier de enige rijder die uit de problemen bleef. Voor de Fransman is het zijn zesde wereldtitel op rij. Van 2013 tot en met 2016 werd hij wereldkampioen met een VW Polo WRC. Vorig jaar en dit jaar pakte hij de titel met een Ford Fiesta WRC. De rally van Australië was de laatste WK rally in een Ford voor Ogier en corijder Ingrassia. Volgend seizoen rijden ze voor Citroën.

Sinds 2004 wordt het WK rally gedomineerd door Fransen. Sébastien Loeb won negen wereldtitels op rij gevolgd door zes opeenvolgende wereldtitels voor Sébastien Ogier. De laatste niet-Fransman die het WK won, was de Noor Petter Solberg in 2003.

"We hebben alles gegeven en risico's genomen"

Thierry Neuville (Hyundai i20 Coupe WRC) ging in het begin van de 4de klassementsrit van de dag in de fout en beschadigde daarbij de wagen. Neuville en Gilsoul reden nog even verder om dan hun wagen op een veilige plaats te parkeren. Net vooraleer Neuville uitstapte zei de Belg via de boordradio: 'It's over."

Daarmee komt er een abrupt einde aan het WK Rally 2018. Een kampioenschap waarin hij drie rally's wist te winnen en van halfweg mei tot eind oktober aan de leiding stond.

"We hebben alles gegeven en hebben risico's genomen om proberen de titel te winnen. We hadden niets meer te verliezen. De omstandigheden in rit 22 waren zeer slecht. We gingen wijd, raakten een boom, beschadigden onze wagen en moesten opgeven", liet Thierry Neuville weten via Twitter.

Meest gelezen