Thunderbird van Marilyn Monroe geveild voor 430.000 euro

Op een veiling in Los Angeles is de zwarte Ford Thunderbird van Marilyn Monroe van de hand gegaan voor 430.000 euro. De actrice bezat de auto van 1956 tot kort voor haar dood in 1962.  Het Golden Globe beeldje dat Marilyn in 1961 won voor haar vertolking in "Some Like it Hot" werd geveild voor 200.000 euro. Monroe's eigen exemplaar van het allereerste nummer van Playboy, met haar naaktfoto op de cover, bracht 30.000 euro op. En een verzamelaar betaalde 50.000 euro voor de bruidsjurk van de vermoorde actrice Sharon Tate, die in 1968 trouwde met regisseur Roman Polanski. 

De geveilde wagen is er een van het eerste en meest waardevolle model van de T-Bird. De tweezits sportwagen was het antwoord van de Ford-groep op de Corvette van GM. Maar waar de Corvette altijd een sportwagen bleef, ontwikkelde de Thunderbird vanaf 1958 tot een grote luxueuze vijfplaatser coupé. Rond 1970 bestond er zelfs een vierdeurs. Begin 21e eeuw bouwde Ford een retro T-Bird, gebaseerd op het eerste type. 

Arthur Miller aan het stuur van de T-Bird

Marilyn Monroe (1926-1962) kreeg de nu geveilde wagen als kerstgeschenk van haar zakenpartner en fotograaf Milton Greene. Hij deed dienst als bruidsauto bij haar huwelijk met theaterauteur Arthur Miller. Na haar overlijden in 1962 verdween de auto.  

Maar dit jaar dook het vehikel in erg slechte staat weer op. Specialisten hebben de "Dondervogel" perfect gerestaureerd. De veilingprijs ligt in de buurt van wat het huis Julien's in Los Angeles had verwacht.   

Getty Image

Voor de T-Bird had Marilyn Monroe een Cadillac Eldorado en tijdens haar laatste levensmaanden een Chrysler 300 convertible. Haar Thunderbird, waar ze erg graag mee reed, heeft 45.000 kilometer op de teller en gaat nu naar een verzameling van klassieke voertuigen. 

Meest gelezen