Migranten in een sportstadion in Tijuana, dat dient als opvangcentrum.
AFP or licensors

Trump wil hen niet, maar ook Mexicaanse grensstad Tijuana ziet migranten niet graag komen

Bijna 3.000 mensen uit de migrantenkaravaan die een maand geleden vertrok vanuit Midden-Amerika, zijn aangekomen in Tijuana, de Mexicaanse kustplaats net voor de Amerikaanse grens. De Amerikaanse president Donald Trump heeft al meermaals duidelijk gemaakt dat ze in de VS niet welkom zijn, maar ook in Tijuana wordt geprotesteerd tegen de komst van de migranten.

Terwijl de migranten op hun tocht door Mexico op veel plaatsen vrij hartelijk werden behandeld, is dat in de grensstad Tijuana anders. Daar wordt gevreesd dat de migranten geruime tijd in de stad zullen moeten blijven, omdat de behandeling van hun asielaanvraag voor de VS maandenlang zou kunnen duren. De Amerikaanse president Trump gaf al meermaals te kennen dat de migranten niet zullen worden toegelaten tot de VS. Hij stuurde ook 6.000 militairen naar de grens om hen af te schrikken. Op Twitter noemde hij de migranten "gevaarlijk".

Eenzelfde geluid klinkt nu aan de andere kant van de grens. Zowel de burgemeester van Tijuana als de gouverneur van de deelstaat Baja California wijzen met een beschuldigende vinger naar de migranten.

"We moeten vooral de openbare veiligheid garanderen, de burgers zijn bezorgd", zei gouverneur Francisco Vega. Hij waarschuwde de migranten dat er geen tolerantie zal zijn voor migranten die de wetten en regels van het land niet naleven. "Wie die schendt, zal aan de migratie-autoriteiten worden overgeleverd en onmiddellijk worden gedeporteerd."

AFP or licensors

Burgemeester Juan Manuel Gastelum beschuldigde de migranten ervan "met een agressief plan te komen, waarbij ze veiligheidsdiensten uitdagen". "Ik ga niet zeggen dat alle migranten zo zijn, maar sommigen zijn landlopers, blowers, ze vallen bewoners aan". De burgemeester had het ook al over een "tsunami" van migranten, waarop "geen stad ter wereld voorbereid is." 

Inwoners van Tijuana hebben vandaag een betoging gepland tegen de komst van de migrantenkaravaan. Ze deden een oproep via Facebook.

Symbolisch homohuwelijk in Tijuana

Bij de eerste groep migranten, die een paar dagen geleden al aankwam in Tijuana, zijn ook tientallen homo's en transgenders die asiel willen aanvragen in de VS. In de Midden-Amerikaanse landen vanwaar ze afkomstig zijn, worden ze gediscrimeerd en aangevallen wegens hun geaardheid. 

Zij zijn opgelucht dat ze de grens hebben bereikt. Gisteravond traden zeven homokoppels symbolisch in het huwelijk in Tijuana. 

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen