Videospeler inladen...

30-urige werkweek? “Dit is economisch gezien waanzin”

Femma, het vroegere KAV, voert volgend jaar de 30-urige werkweek in. De vrouwenbeweging gaat dit een jaar lang uitproberen omdat er in een traditionele werkweek van 38 uur volgens de vrouwenbeweging te weinig evenwicht is tussen werk en privé. Toen adjunct-directeur Riet Ory het idee kwam uitleggen in “Van Gils & gasten”, stootte ze op veel onbegrip bij Unizo-topman Danny Van Assche. “Dit gaat in tegen elke economische logica”, stelde hij.

Riet Ory kondigde drie jaar geleden bij “Van Gils & gasten” aan dat Femma van plan was om over te stappen van de 38-urige werkweek naar een 30-urige werkweek. Na veel vijven en zessen komt het er nu van: er is een cao ondertekend waarin staat dat de werknemers van Femma een jaar lang gaan experimenteren met zo’n kortere werkweek.

“Wij hadden er al veel over geschreven, hoe dat in het buitenland werkte. Daarom hebben we nu de daad bij het woord gevoegd”, legt Riet Ory uit. “Tijdens dit jaar gaan we ons laten monitoren door een universiteit om onze bevindingen te delen met de samenleving.” Na dat jaar gaat Femma het experiment evalueren.

Too good to be true

Danny Van Assche van Unizo zat vol onbegrip naar de uitleg van Ory te luisteren. “Everything that seems too good to be true probably is”, zei hij sceptisch over het experiment. Van Assche noemt het “economisch gezien waanzinnig”. “Als je dit binnen een bedrijf gaat doen, met loonbehoud, ga je de loonkosten met 27 procent doen stijgen, terwijl België al zowat de hoogste lasten op arbeid ter wereld heeft.”

Voeg daar nog aan toe dat België op dit moment kampt met een grote krapte op de arbeidsmarkt, dan wordt het helemaal te gek voor Van Assche. “Nooit eerder kregen we zoveel openstaande vacatures niet ingevuld. Als je dan nog extra volk nodig hebt omdat mensen minder gaan werken, vrees ik dat dit economisch waanzin is.”

Arbeid moet ten dienste staan van het goede leven en niet omgekeerd

Riet Ory

Van Assche vreest ook dat het moeilijk wordt om de al hoge productiviteit in België nog op te rekken, maar Riet Ory denkt dat dat wel mogelijk is, door het arbeidsproces goed onder de loep te nemen, ze beter te maken en anders te gaan werken.

Ory ziet de 30-urige werkweek bijvoorbeeld als een goede oplossing voor ouders van eenoudergezinnen. Alleenstaande moeders of vaders zouden zo meer tijd kunnen krijgen voor hun kinderen.

Om de kritiek van Van Assche te counteren, haalde Ory ook nog de econoom Amartya Sen aan. “Die zei dat de economie er is om mensen zich te laten ontplooien. Arbeid moet ten dienste staan van het goede leven en niet omgekeerd. In die zin vind ik het een belangrijk debat. En ik wil niet doen alsof ons onderzoek dé oplossing zal zijn, maar het kan bijdragen aan de zoektocht naar hoe arbeid kan bijdragen aan het betere leven.”

Meest gelezen