Videospeler inladen...

Alexander De Croo: “Extreemrechts probeert in heel Europa de discussie over het migratiepact op te poken”

Alexander De Croo houdt voet bij stuk: de Open VLD-minister van Ontwikkelingssamenwerking wil het VN-migratiepact nog altijd namens België ondertekenen, ondanks N-VA-kritiek op het document. De vicepremier stelt in "Terzake" dat zijn regeringspartner zich te veel laat leiden door extreemrechts, dat "de discussie in gans Europa probeert op te poken". 

"Ik zal daarom in Marrakesh met veel overtuiging namens ons land het Global Compact on Migration ondertekenen." Dat schreef Alexander De Croo eind vorige maand op Twitter. Van die woorden neemt de Open VLD-minister niets terug, ook niet nu een regeringspartner de inhoud van het document vandaag plots "zéér problematisch" heeft genoemd, tegen de gemaakte afspraken van de regering-Michel in. 

De Croo maakt zich in "Terzake" hard dat het VN-migratiepact een einde kan maken aan "de chaos de afgelopen jaren heerste op het gebied van migratie". 

"Als je mensensmokkel, de illegale migratie wil kunnen aanpakken, moet je met andere landen samenwerken. Door de  Global Compact On Migration zullen landen zich voor de eerste maal engageren om samen mensensmokkel en illegale migratie aan te pakken", zegt De Croo.

Het enige dat veranderd is, is dat extreemrechts in gans Europa probeert deze zaak op te poken. 

De Croo herinnert eraan dat er al jaren aan de tekst gewerkt is, voor er nu plots bezwaar tegen werd gemaakt. "We hebben de voorbije twee jaar samen in de regering aan die tekst gewerkt. In september heeft de premier, namens de regering, bij de Verenigde Naties gezegd dat we deze tekst zullen goedkeuren."

Aan die belofte wil De Croo zich houden. Hij ziet geen enkele reden om het document nu plots niet meer te ondertekenen. "Ten opzichte van september is er niets veranderd. De tekst is nog altijd dezelfde en de partijen die in de regering zitten, zijn nog altijd dezelfde", merkt De Croo fijntjes op. "Het enige dat veranderd is, is dat extreemrechts in gans Europa probeert deze zaak op te poken."

"De vraag is: willen we ons beleid op het gebied van asiel en migratie laten bepalen door extreemrechts? Of gaan we dat laten bepalen door het feit dat landen voor de eerste maal zeggen dat we gaan samenwerken om de slechte gevolgen ervan aan te pakken."

Regeringscrisis?

"Er is geen enkel land in de wereld dat de huidige problematiek van asiel en migratie alleen kan aanpakken." Daarom pleit De Croo ervoor om wereldwijd samen te werken, op basis van het VN-migratiepact. "Ons land staat voor internationale samenwerking, vooral in dit domein", maakt de vicepremier zich hard.

Ik hoop dat iedereen het hoofd koel houdt en zich niet laat ophitsen door wat extreemrechts er probeert van te maken.

Criticasters zeggen dat landen niet meer zullen kunnen beslissen wie ze zullen kunnen binnenlaten, maar dat is niet waar zegt De Croo. "Nee, dat is absoluut niet zo. De tekst is niet bindend." Tegelijk haalt De Croo wel het belang van de tekst aan. "Het is de eerste maal dat landen samen gaan zeggen: kijk dit is de manier waarop wij illegale migratie, mensensmokkel gaan aanpakken."

"Ik denk dat we de voorbije jaren voldoende getoond hebben dat geen enkel land dit individueel kan. Als we dit willen oplossen, gaan we moeten samenwerken."

De verhoudingen binnen de regering staan dus op scherp. Is dit voor De Croo een regeringscrisis waard? "Ik hoop dat iedereen het hoofd koel houdt, terug naar de tekst gaat en zich niet laat ophitsen door wat extreemrechts er probeert van te maken, want ik denk dat dat absoluut niets te maken heeft met wat er in de tekst staat."

Wat er precies in de tekst staat, wordt uitgelegd in onze podcast van Stijn Vercruysse.

"Hoopgevend"

Politicoloog Carl Devos vindt het positief dat er na de verklaring van de N-VA geen zware verklaringen meer gekomen zijn. "Men zegt dat men het binnen de regering zal oplossen, wat toch een hoopgevend signaal is", zei Devos in "Terzake":

Videospeler inladen...

Meest gelezen