Almaar meer jongeren laten zich testen op chlamydia

Van alle vrouwen tussen 18 en 25 jaar liet 8,5 procent zich in 2017 testen op chlamydia. Bij de mannen is dat 3,5 procent. Ruim een op de zeven test positief. Dat blijkt uit cijfers van CM. In 2012 lieten net geen 11.000 jongvolwassenen zich testen op chlamydia. Vijf jaar later zijn er dat bijna 18.000, een stijging met maar liefst 63 procent.

Chlamydia is de meest vastgestelde seksueel overdraagbare aandoening (soa). "De soa komt vooral bij jongeren voor", zegt Griet Speeckaert, experte gezondheidsbevordering bij CM.  "Als je chlamydia hebt, is de kans groot dat je geen of maar heel vage klachten hebt. Het aantal jongvolwassenen dat zich laat testen, neemt toe, maar nog altijd zijn er heel veel die dus niet weten dat ze chlamydia hebben. Het aantal gevallen dat positief test, ligt een stuk lager dan verwacht. Vermoedelijk is zo'n 3 tot 5 procent van de jongeren besmet met de ziekte."

Toch is chlamydia niet onschuldig volgens Speeckaert: "Chlamydia is vooral heel besmettelijk en de gevolgen op langere termijn kunnen wel groot zijn. Bij vrouwen kan het leiden tot vruchtbaarheidsproblemen en bij mannen tot een bijbalontsteking. We roepen jongeren dan ook op om zich te laten testen wanneer ze een nieuwe relatie beginnen of om vooral een condoom te dragen bij seksueel contact."

De CM wil dit najaar met een campagne in samenwerking met Sensoa, de jongeren bewust maken van het probleem. "We gaan over heel Vlaanderen op campussen condooms uitdelen", zegt Speeckaert. "We geven er kaartjes met cartoons en uitleg bij over chlamydia."

Meest gelezen