N-VA start onderhandelingen met SP.A en Open VLD in Antwerpen

In Antwerpen start de N-VA van burgemeester Bart De Wever "formele onderhandelingen" met SP.A en Open VLD over de vorming van een nieuwe coalitie. Dat heeft het kabinet van De Wever bekendgemaakt.

Na meer dan een maand van informatierondes en discrete gesprekken is De Wever tot het besluit gekomen dat hij met SP.A en Open VLD formele onderhandelingen wil opstarten.

De Wever herhaalt er dat het voortzetten van de huidige meerderheid met CD&V en Open VLD te krap zou zijn in zetelaantal. Groen toonde volgens De Wever dan weer "geen enkele ambitie tot bestuursverantwoordelijkheid".

 De Wever en zijn N-VA hadden voor de verkiezingen aangegeven voorstander te zijn van een herhaling van de "Zweedse coalitie" van de voorbije zes jaar. Dat hij CD&V nu opzijschuift voor SP.A is daarom een verrassing van formaat, ook al was die meerderheid door het stagneren van Open VLD op twee zetels en het verlies van CD&V van vijf naar drie zetels inderdaad erg nipt geworden met 28 van de 55 zetels.

"De uittredende Zweedse coalitie is in zetelaantal te krap om voldoende daadkracht te hebben en representatief te zijn", verklaart De Wever. "Vandaar dat ik al op de avond van de verkiezingen de oproep deed om tot een breder gedragen verhaal te komen en daarbij over de schaduw te stappen van de partijpolitieke berekeningen op korte termijn. Deze oproep was oprecht en naar mijn oordeel in het belang van alle Antwerpenaren."

Na alle gelegde contacten stelt De Wever naar eigen zeggen vast dat "de bereidheid om op deze oproep in te gaan en oprecht in onderhandelingen te treden het grootst is bij N-VA, SP.A en Open VLD". Hij voegt er meteen aan toe dat Groen "daarentegen de voorbije weken geen enkele ambitie tot bestuursverantwoordelijkheid heeft getoond".

SP.A geeft groen licht

Het Antwerpse partijbestuur van SP.A heeft vanavond groen licht gegeven om formatiegesprekken te starten met N-VA en Open Vld. N-VA-lijstrekker, huidig burgemeester en formateur Bart De Wever had de partij daar eerder op de dag toe uitgenodigd. SP.A zal zich naar eigen zeggen "kritisch constructief" opstellen tijdens de komende onderhandelingen en wil het huidige beleid "grondig bijsturen".

SP.A-lijsttrekker Jinnih Beels geeft aan dat de gesprekken "niet gemakkelijk" zullen zijn. "We willen onze kinderen niet uitleggen dat we het niet hebben geprobeerd", zegt ze echter. "We willen dit moment aangrijpen om zoveel mogelijk sociale en duurzame accenten te leggen en het bestuur van de afgelopen jaren grondig bij te sturen."

Beels stelt dat "de uitdagingen voor de stad groot zijn" en Antwerpen zich op een kruispunt bevindt. "De prioriteiten voor SP.A zijn vandaag dezelfde als voor de verkiezingen", zegt ze. "Onder meer op het vlak van mobiliteit, sociaal beleid en wonen, onderwijs en samenleven moet het anders. Onder meer de strijd tegen huisjesmelkerij, meer ruimte voor voetgangers en fietsers en meer openbaar vervoer, participatie en kansen voor jongeren in het onderwijs blijven voor ons primordiaal."

"Open VLD neemt verantwoordelijkheid"

Antwerps Open VLD-lijsttrekker Philippe De Backer bevestigt dat zijn partij formele gesprekken met N-VA en SP.A begint voor een nieuw stadsbestuur. "Open VLD neemt haar verantwoordelijkheid en gaat mee rond de Antwerpse onderhandelingstafel", zegt De Backer. "We zullen ons uiterste best doen om te komen tot een daadkrachtig, coherent, positief en stabiel bestuur, waarbij de toekomst van Antwerpen en al zijn inwoners steeds vooropstaat."

 Open VLD haalde in Antwerpen maar twee zetels binnen, een evenaring van het magere resultaat van zes jaar geleden. Toch werden de liberalen nog steeds als geprefereerde partner gezien van overwinnaar N-VA, gezien de grote overeenkomsten tussen de partijprogramma's.

Tussen De Backer en N-VA-lijsttrekker Bart De Wever was er in aanloop naar de verkiezingen wel enige animo, omdat De Backer De Wever "emotioneel ongeschikt" had genoemd als burgemeester, maar het water tussen de twee leek in ieder geval een pak minder diep dan tussen N-VA en die andere huidige coalitiepartner, de CD&V van de naar Antwerpen verhuisde Kris Peeters.

"De afgelopen weken hebben een aantal open en constructieve gesprekken met Antwerps formateur De Wever plaatsgevonden", zegt De Backer. "Tijdens deze gesprekken werd duidelijk dat er ruimte is voor onze efficiënte en creatieve oplossingen voor Antwerpen."

Meest gelezen