Videospeler inladen...

Verschillende blokkades van "gele hesjes" in Wallonië opgeheven

In Wallonië zijn verschillende brandstofdepots vrijgemaakt door deurwaarders, met hulp van de politie. Het gaat om de depots bij Luik en een aantal in Henegouwen.  De depots werden geblokkeerd door de beweging van de "gele hesjes", die protesteert tegen hoge brandstofprijzen.

Vanmorgen al werden twee depots bij Luik vrijgemaakt door deurwaarders. In Henegouwen bleven de depots van Total langer geblokkeerd, maar in de loop van de dag werd de blokkade bij het depot in Feluy opgeheven na tussenkomst van de politie en met akkoord van de burgemeester. Ook een depot in Tertre, waar manifestanten een filterblokadde hadden opgetrokken, werd door de politie ontzet. Nadat de manifestanten paletten in brand staken, kwam de brandweer tussen en zette de politie een waterkanon in.

Total wil voor het moment de blokkade van zijn filiaal in Wierde niet laten opheffen. Dat zegt de woordvoerder van het bedrijf Pascal De Crem. De site is niet van een groot strategisch belang, omdat op de site enkel brandstoffen opgeslagen zijn voor industriële klanten.

"We begrijpen niet zo goed waarom ze net de toegang naar dit depot blokkeren, aangezien vanuit de opslagplaats geen tankstations worden bevoorraad", zegt De Crem. Hij voegt nog toe dat het depot binnenkort leeg zal zijn, en dat er tot nader order geen bevoorrading gepland is. De activiteiten op de site zullen dus binnenkort stilliggen.

Ook stookolie geblokkeerd

De Belgische Vereniging van Brandstofhandelaars (Brafco) klaagt aan dat ook tankwagens met stookolie niet kunnen uitrijden. Omdat er nog voldoende andere depots beschikbaar zijn, zijn er evenwel geen problemen met de bevoorrading.

"Zelfs als de depots in Wallonië geblokkeerd worden door de acties van de gele hesjes, dan hebben we andere alternatieven die ons in staat stellen om stocks te mobiliseren in een aantal stations in enkele uren tijd", zegt Olivier Neirynck, een directeur van Brafco. "Temeer daar de beweging helemaal niet wordt gevolgd in Vlaanderen en in Brussel. Als er een tankstation de komende uren zonder product zou vallen, dan zal het in enkele uren tijd herbevoorraad worden", aldus Neirynck.

Brafco vindt dat de actie verkeerd gericht is. "Ze zullen het land niet kunnen droogleggen, dat lukt nooit. Ze zouden veel meer kunnen bereiken als ze zich op de Wetstraat richten. Door depots te blokkeren, doen ze niemand een plezier", klinkt het.

Meest gelezen