Videospeler inladen...

FOD Justitie ontvangt  bijna 24 miljoen euro, maar weet niet voor welke boetes

De overheidsdienst justitie ontving vorig jaar bijna 24 miljoen euro aan boetegeld, dat ze niet kon koppelen aan een openstaande boete.  Hoewel je via de website www.verkeersboetes.be kan betalen,  schrijven veel mensen de geldsom gewoon over en dan gebeuren er weleens fouten:  met de referentie of het bedrag. 

"We hebben mensen die op onze rekening betalen maar we weten niet voor welke verkeersboete", legt Edward Landtsheere van FOD Justitie uit. "Daarnaast heb je ook nog mensen die hun gas- of elektriciteitsfactuur op onze rekening betalen en het meest voorkomende probleem zijn overgemaakte betalingen zonder structurele mededeling. Op die manier weten we dus niet voor welke boete  we een bepaald bedrag op onze rekening hebben gekregen." 

Dure tikfout

Voor de gepensioneerde kleuterjuf Christine Tytgat uit Kortrijk begon alles met een snelheidsboete. Ze wilde de boete nog snel betalen voor ze op vakantie vertrok. "Ik moest 53 € betalen, maar in mijn haast ben ik een komma vergeten.  Uiteindelijk heb ik 5.300 € overgeschreven." Christine besefte al snel dat ze een fout gemaakt had, maar het was een zaterdag.  Ze probeerde Bpost te contacteren om het euvel recht te zetten, maar kreeg er niemand te pakken. 

Christine Tytgat

Op maandag belde Christines echtgenoot alsnog met de helpdesk van
Bpost. Die verzekerde haar dat het bedrag binnen de 20 dagen teruggestort zou worden.  Zes maanden later wacht Christine nog altijd op haar centen. "Ik heb al een vijftal keer naar de helpdesk gebeld, contacteerde de ombudsvrouw, heb twee aangetekende brieven vestuurd maar tot op  vandaag is er geen oplossing." Christine heeft intussen hulp gezocht bij haar burgemeester in de hoop dat ze haar geld stilaan terug zal zien.

Hoe foute overschrijving rechtzetten?

Christine is lang niet de enige die een fout bedrag op de rekening van FOD Justitie stortte. In 2017 liep het bedrag op tot bijna 24 miljoen euro. Voor de parketten brengt dit een grote werklast mee. Ze moeten telkens de burgers contacteren en hen vragen waarom ze een bepaald bedrag gestort hebben. Daarom zijn de rollen sinds maart 2018 omgekeerd. Als er een bedrag op de rekening staat dat justitie niet kan thuisbrengen, is het de bedoeling dat de burger zelf de fout rechtzet.  

FOD Justitie stuurt dan een brief naar de betaler met de vraag om de openstaande boete aan het dossier te koppelen. Dat kan via de website www.verkeersboetes.be door correctie betaling aan te klikken. Op die manier wordt de fout dan automatisch rechtgezet. "We zien dat via die methode het aantal ongeldige betalingen op onze rekening afneemt", aldus woordvoerder Landtsheere. Nog handig om te weten: wie zijn verkeersboetes via www.verkeersboetes.be  betaalt, kan in principe geen fouten maken. FOD Justitie raadt dan ook aan de boetes op die manier te betalen.

Meest gelezen