AFP or licensors

Geruzie tussen Witte Huis en CNN niet voorbij: Trump dreigt om accreditatie CNN-journalist opnieuw af te nemen

Het Witte Huis dreigt om CNN-journalist Jim Acosta opnieuw de toegang te weigeren nadat zijn tijdelijke, door de rechtbank opgelegde, termijn is verlopen. Dat heeft het Witte Huis in een brief geschreven. Een rechter besliste vorige week om de journalist voorlopig weer toegang te geven tot het Witte Huis. Nadat Trump eerder deze maand de accreditatie van de journalist had laten intrekken. Maar de Trump-administratie gaat hier nu opnieuw tegenin. CNN heeft al gereageerd en vraagt nogmaals een spoedzitting. 

Het geruzie tussen het Witte Huis en CNN over de persaccreditatie van CNN-journalist Jim Acosta is nog lang niet van de baan. Een geërgerde Trump liet eerder deze maand de accreditatie van Acosta intrekken toen de journalist tijdens een persconferentie bleef doorvragen over de retoriek van Trump tijdens de campagne voor de midterms over de migrantenkaravaan.   

CNN reageerde toen meteen door een rechtszaak te starten tegen onder andere de president om de intrekking terug te draaien. En CNN kreeg vorige vrijdag gelijk. Een rechter gaf de CNN-journalist tijdelijk, twee weken, toegang tot het Witte Huis. Volgens de rechter is er eerst een "eerlijke procedure" nodig.

Brief: "Na tijdelijke toelating, accreditatie opnieuw afgeven"

Maar na de beslissing van de rechter heeft de Trump-administratie diezelfde vrijdag nog een brief geschreven aan Acosta waarin ze waarschuwen dat de accreditatie van de journalist toch weer zal worden ingetrokken als de veertiendaagse opgelegde toelating vervalt. De brief werd onder andere ondertekend door de woordvoerder van het Witte Huis Sarah Sanders.  

CNN wil spoedzitting

CNN heeft meteen laten weten dat ze opnieuw een spoedzitting aanvraagt. De zender reageerde afgelopen weekend al in een verklaring met de titel: "Een nieuwe bedreiging voor de accreditatie van Jim Acosta". Volgens CNN is het duidelijk dat de Trump-administratie geen regeling buiten de rechtbank wil treffen. "Het Witte Huis blijft de Eerste en Vijfde Amendement schenden, deze bedreigen alle journalisten en nieuwsorganisaties. Jim Acosta en CNN zullen nieuws over het Witte Huis en de president blijven brengen."

De advocaten van CNN verwachten dat ze later deze week opnieuw in de rechtbank zullen worden geroepen om de zaak verder af te handelen.  

7 november Witte Huis, discussie tussen Trump en Acosta
AFP or licensors

Meest gelezen