Gouverneur Samos wil snel oplossing voor overbevolkte migratiekampen

De gouverneur van de Noord-Egeïsche Eilanden Christiana Kalogyrou laakt in een brief het Griekse en (bij uitbreiding) Europese migratiebeleid. "Als u niet snel actie onderneemt, wordt de situatie op (het Griekse eiland) Samos oncontroleerbaar", schrijft ze naar Grieks minister van migratiebeleid Dimitris Vitsas. "Het geduld van de inwoners raakt op."

De gouverneur wijst onder meer op het feit dat er in Samos te veel mensen moeten verblijven op een te kleine oppervlakte. Op een bergflank nabij de stad Vathy leven, in tenten en containers, meer dan 4000 migranten in een kamp waar eigenlijk slechts plek is voor minder dan 700 personen.

Ook de slechter wordende weersomstandigheden zorgen voor moeilijkheden. Door hevige regenval raakten de laatste dagen bijvoorbeeld verschillende woonplekken in het kamp overstroomd. "En binnenkort komt de winter, en dus de kou, eraan", aldus de gouverneur. 

Het is niet de eerste keer dat de gouverneur, die naast Samos ook onder meer de eilanden Lesbos en Chios onder haar hoede heeft, aan de alarmbel trekt. Wegens hun ligging vlakbij Turkije zijn de noord-Egeïsche eilanden een makkelijk bereikbare bestemming voor migranten die in Europa trachten te geraken. Eerder werden door de urgente situatie al duizenden mensen uit het kamp Moria op Lesbos naar het vasteland gebracht.

Sinds de migratie-deal tussen Europa en Turkije van 2016 zijn op verschillende Griekse eilanden "hotspots" geïnstalleerd waar migranten asiel kunnen aanvragen. Die asielprocedures kunnen echter een hele poos aanslepen, waardoor migranten vaak maanden of zelfs jaren moeten wachten op een beslissing over hun dossier, en dat in erbarmelijke leefomstandigheden. 

Meest gelezen