Videospeler inladen...

Herten afschieten in Nederlands natuurgebied mag van de rechter

De Nederlandse provincie Flevoland mag starten met het afschieten van edelherten in de Oostvaardersplassen, oordeelt de rechter. Maar ten vroegste op 29 november, want er loopt nog een andere rechtszaak.

In de Oostvaardersplassen wordt de natuur opzettelijk op haar beloop gelaten. Maar door het grote aantal edelherten en andere grote grazers is er 's winters voedselschaarste. Staatsbosbeheer berekende dat er 1.800 edelherten moeten worden afgeschoten om het gewenste aantal van 490 te bereiken. Natuurbeschermers trokken naar de rechtbank, maar ze kregen ongelijk. De herten mogen worden gedood.

Er loopt wel nog een andere procedure tegen de natuurvergunning waarmee de herten mogen worden afgeschoten. Uitspraak wordt verwacht op 29 november en voor die tijd zullen geen dieren worden gedood, heeft de provincie Flevoland beloofd.

Nederlandse "wildernis"

De Oostvaardersplassen beslaan zo'n 56 vierkante kilometer tussen Almere en Lelystad. Het gebied ontstond eind jaren 60 na de drooglegging van de Flevopolder. Er leven bijzondere dieren: in het wild uitgezette Heckrunderen, konikpaarden en edelherten. Die worden niet bijgevoederd in de winter en als ze sterven, blijven de kadavers liggen. Daar was de voorbije winters telkens veel consternatie over.

Over de Oostvaardersplassen is enkele jaren geleden de documentaire "De nieuwe wildernis" gemaakt.  Die zette toen vooral de "kringloop van het leven" centraal, maar dat was voor de discussie over het dierenbestand losbarstte.

Meest gelezen