AFP or licensors

Hevige gevechten in Jemen ondanks oproepen tot kalmte

In de Jemenitische havenstad Hodeida zijn er gisteravond hevige gevechten losgebarsten tussen rebellen en loyalisten. Dat zeggen militaire verantwoordelijken van de loyalisten. De recente oproepen tot kalmte lijken geen resultaat te hebben.

Het gaat om de hevigste gevechten sinds de de-escalatie intrad op 14 november. Ze zijn geconcentreerd rond het oostelijke deel van de stad. Rebellen zouden met artillerie hebben geschoten en de regeringsgezinde troepen zouden daarop hebben gereageerd. Daarnaast voerde de internationale coalitie onder leiding van Saudi-Arabië twaalf luchtaanvallen uit, zeggen de verantwoordelijken van de loyalisten.

Gisteren stelde Groot-Brittannië een ontwerpresolutie voor in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. Daarin werd opgeroepen tot een onmiddellijk staakt-het-vuren in Hodeida. De strijdende partijen kregen twee weken om obstakels voor humanitaire hulp uit de weg te ruimen.

Het ontwerp werd voorgelegd aan de veertien andere leden van de VN-Raad. Vrijdag had die al geluisterd naar het rapport van de VN-bemiddelaar die belast is met de organisatie van vredesonderhandelingen in Zweden. De datum van de stemming ligt nog niet vast.

Via Hodeida passeert drie vierde van alle humanitaire hulp. Gisteren zeiden zowel loyalisten als rebellen nog dat ze voorstander zijn van vredesgesprekken.

Meest gelezen