Videospeler inladen...

Jemen: Houthi-rebellen staken raketaanvallen en willen praten over een bestand 

De Houthi-rebellen in Jemen staken naar eigen zeggen hun raket- en droneaanvallen op de regeringstroepen en Saudi-Arabië. Ze doen dat op vraag van de Verenigde Naties. Eerder had de coalitie tegen de Houthi's haar offensief tegen de havenstad Hodeida voorlopig gestopt. 

De leider van het Hoogste Revolutionaire Comité van de Houthi-rebellen, MohammedAl-Houthi,  kondigde het eenzijdige bestand aan op twitter.  Hij had eerder contact gehad met de VN-gezant voor Jemen, Martin Griffiths.  Dat de rebellen de aanvallen willen opschorten, noemt hij een gebaar van goede wil. Ze kunnen volgens hem geen voorwendsel zijn om geen vredesgesprekken te voeren en de "belegering" van Jemen voort te zetten.

De coalitie onder leiding van Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten zeggen dat ze de onderhandelingen van de VN steunen. VN-gezant Griffiths hoopt dat die gesprekken voor het eind van het jaar kunnen beginnen. 

Zware tol

Dat er zicht komt een mogelijk bestand, is een sprankeltje hoop voor de zwaar getroffen bevolking van Jemen. De strijdende partijen voeren een niets ontziende strijd. De oorlog heeft al vele duizenden burgerslachtoffers geëist en 14 miljoen mensen kijken aan tegen ernstige hongersnood.

Bij bombardementen door de coalitie zijn al vele duizenden burgers om het leven gekomen en zijn ziekenhuizen en scholen niet gespaard. De opstandelingen van hun kant vallen buurland Saudi-Arabië geregeld aan met raketten. Dat zouden ze nu dus willen opschorten. 

 

Meest gelezen