Dieter Nijs

Ingestorte Brusselse stadsomwalling wordt met dezelfde stenen heropgebouwd

De oude stadsomwalling die zondagochtend in Brussel instortte, zal volledig heropgebouwd en gerestaureerd worden. Dat bevestigt Brussels schepen van Stedenbouw Geoffroy Coomans (MR). Wanneer het puin geruimd wordt en de heropbouw begint, is nog niet bekend.

De ingestorte Brusselse stadsomwalling zal volledig heropgebouwd en gerestaureerd worden, dat laat schepen van Stedenbouw Geoffroy Coomans (MR) weten. Gisteren is een deel van de muur terechtgekomen op de speelplaats van de Sint-Jorisschool, aan de Villersstraat in het centrum van Brussel. 

Of er schade is aan de omliggende gebouwen en de klaslokalen wordt in de komende dagen bepaald. "Uit een eerste onderzoek blijkt dat het slechts om een klein deel ging, maar nadien heb ik meer verontrustende foto's gekregen. Het gaat om een stuk van twintig meter afstand en dat is erg groot. Gelukkig is het belangrijkste deel, de toren, niet aangetast", stelt schepen Coomans.

Heropbouw met dezelfde stenen

Over de oorzaak is er nog geen uitsluitsel, maar de verbouwingswerken aan de Sint-Jorisschool hebben waarschijnlijk de stabiliteit aangetast. "Volgens die eerste elementen is de stad Brussel dus niet verantwoordelijk en dus is het niet aan de stad om te betalen", verduidelijk de Brusselse schepen. "Het is een verplichting dat deze muur zal gerestaureerd worden. We spreken over een muur van 800 jaar oud. We zullen hem identiek en met dezelfde stenen heropbouwen", aldus Coomans.

Meest gelezen