Italië wil werken Da Vinci niet langer aan Frankrijk uitlenen: "Leonardo was een Italiaan"

Italië zet een akkoord met het Louvre in Parijs op de helling om het museum verschillende topwerken van Leonardo da Vinci uit te lenen voor een overzichtstentoonstelling. "Deze overeenkomst is een van de meest schaamtelijke daden van de vorige regering."

Een overzichtstentoonstelling met topwerken van Leonardo da Vinci naar aanleiding van de 500e verjaardag van zijn overlijden: dat staat in het najaar van 2019 op de planning van het Louvre in Parijs.

Het museum heeft al heel wat schilderijen van de renaissancemeester in handen omdat hij een poos in Frankrijk woonde en daar ook stierf. Vorig jaar bereikte het een akkoord met de toenmalige regering in Italië om bijkomend zo goed als al zijn werken in het bezit van de staat voor de tentoonstelling uit te lenen.

Daarbij gaat het om iconische schilderijen en tekeningen zoals de "Mens van Vitruvius" (zie afbeelding onder), "De slag bij Anghiari" en bladzijden uit de Codex Atlanticus.

Sinds enkele dagen is het hoogst onzeker dat Italië de werken ook echt zal uitlenen. Intussen zit een nieuwe populistische regering van de Vijfsterrenbeweging en de Lega in het zadel en die wil het akkoord heronderhandelen. Dat zegt de huidige onderminister van Cultuur Lucia Borgonzoni van de Lega in Corriere della Sera.

Het nationaal belang mag niet na de autonomie van musea komen

"Leonardo is een Italiaan, in Frankrijk is hij enkel gestorven", zegt Borgonzoni. "Als we zijn schilderijen aan het Louvre uitlenen, plaatsen we Italië in de marge van een groot cultureel evenement. We moeten alles opnieuw bespreken. Het nationaal belang mag niet na de autonomie van musea komen. De Fransen kunnen niet alles krijgen."

Het akkoord met het Louvre stipuleert dat het museum op zijn beurt verschillende werken van Raphaël aan Italië zal uitlenen voor een overzichtstentoonstelling in de Scuderie del Quirinale in Rome in 2020, maar dat maakt weinig indruk op Borgonzoni.

"Het grootste deel van de werken van Raphaël bevindt zich al in Italië. Bovendien belooft het Louvre enkel om die werken uit te lenen die verplaatsbaar zijn, zonder precies te zeggen om welke het gaat."

Waarom lenen ze ons de "Mona Lisa" niet?

Ook in een gesprek met The Telegraph neemt Borgonzoni geen blad voor de mond. "Toen ik over dit akkoord hoorde, dacht ik bij mezelf: dit is 1 van de meest schaamteloze daden van de vorige regering op vlak van cultureel erfgoed", zegt ze in die krant.

"Hoe zou om het even welke Italiaan deze werken van Da vinci kunnen uitlenen zonder iets van een evenredig belang in ruil te vragen in het herdenkingsjaar? Leonardo was per slot van rekening Italiaans. Waarom lenen ze ons de "Mona Lisa" niet?"

Meest gelezen