"Michel heeft twee uitwegen in het debat over het VN-migratiepact"

Er heerst een gespannen sfeer in de federale regering over het VN-migratiepact, een verdrag over de rechten van migranten. Wetstraatanalist Ivan De Vadder ziet twee uitwegen uit de patstelling. 

Er heerst een gespannen sfeer in de federale regering. Verschillende partijen zijn het oneens over de manier waarop België moet omgaan met het zogenoemde VN-migratiepact, een verdrag over de rechten van migranten dat halfweg december voorligt op een VN-vergadering in Marrakesh. Dat zo weinig regeringsleden momenteel willen reageren over het pact, is volgens Wetstraatanalist Ivan De Vadder een teken dat de regering het intern oneens is: "Het feit dat niemand erover wil praten, is het beste bewijs dat er verdeeldheid is", zegt hij in "De ochtend". 

Het feit dat niemand erover wil praten, is het beste bewijs dat er verdeeldheid is

Ivan De Vadder, Wetstraatwatcher bij VRT NWS

Eerder was premier Charles Michel (MR) nochtans duidelijk. Hij zei aan de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties dat België het verdrag zou goedkeuren. "Maar de N-VA vermoedt dat hoe vrijblijvend en niet-bindend die tekst ook is, hij toch op termijn gebruikt zou kunnen worden door Belgische rechters om extra rechten aan migranten te geven", zegt De Vadder. "Zij zien het migratiebeleid ondermijnd door die mogelijke rechtspraak."

De andere regeringspartijen lijken het daar niet mee eens te zijn. Open VLD-vicepremier Alexander De Croo schreef eerder op Twitter dat hij het pact "met veel overtuiging" zou tekenen. CD&V-kamerlid Eric Van Rompuy benadrukte in "De ochtend" nog eens dat zijn partij het pact "steunt". Van Rompuy ziet in de houding van N-VA een electorale strategie, om migratie terug op de agenda te krijgen voor de verkiezingen in mei. Onder luid boegeroep van de oppositie laat de premier nu het regeringsstandpunt in het midden. De tekst wordt nog onderzocht, klinkt het.

Lees verder onder de afbeelding.

Kamerlid Eric Van Rompuy (CD&V) te gast in "De ochtend" op Radio 1

Twee uitwegen

Dat onderzoek zou wel eens uitweg uit de patstelling kunnen zijn, aldus De Vadder. Er kan dan een "interpretatietekst" worden opgesteld over de manier waarop het VN-verdrag moet worden gelezen. "Dat is ook gebeurd met CETA", herinnert De Vadder het handelsverdrag met Canada. "Dat was wel een handelsverdrag, dat wél uit harde afspraken bestond. Toen is daar door Paul Magnette (PS) een tekst aan toegevoegd om een interpretatie te bieden. Dat zou ook hier een uitweg kunnen zijn." Concreet zou vooral het huidige migratiebeleid moeten worden gevrijwaard, "als de N-VA bijvoorbeeld een tekst laat schrijven dat het internationaal verdrag het beleid niet kan ondermijnen."

"Een tweede uitweg is de politieke uitweg", zegt De Vadder. "Er ontstaat nu ook protest in Nederland en Duitsland tegen het pact. Stel dat die landen nu ook beslissen om het niet goed te keuren, of op z'n minst meer uitleg vragen, dan kan ons land zich daarachter verschuilen." 

"Zéér problematisch"

Vanmorgen bepaalde de N-VA tijdens het partijbureau ogenschijnlijk finaal het partijstandpunt over het pact. De partij beoordeelt de inhoud van het pact als "zéér problematisch". Ze zullen hun standpunt ook verdedigen binnen de regering: "De tekst gaat in tegen onze visie op migratie en volgens ons ook tegen het gevoerde regeringsbeleid", schrijft de partij in een mededeling. "Deze inschatting zullen wij binnen de regering kenbaar maken, uitleggen en verdedigen."

Hoe veel wil de partij voor het pact op het spel zetten? "De N-VA zet de eerste minister eigenlijk voor blok", zegt De Vadder. "De eerste minister wordt daarbij gesteund door Open VLD en CD&V. Dat is een patstelling op dit moment", zegt De Vadder. "De druk wordt stilaan opgevoerd."

Herbeluister hieronder de analyse van Ivan De Vadder in "De ochtend" op Radio 1: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen