Videospeler inladen...

Macron steunt "duidelijk" het Migratiepact van de Verenigde Naties 

De Franse president Emmanuel Macron steunt "duidelijk" het Migratiepact van de Verenigde Naties. Dat heeft Macron gezegd tijdens een gezamenlijke persconferentie met premier Charles Michel in Brussel. Het pact is een heet hangijzer binnen de federale regering. De Franse president is op staatsbezoek in ons land. 

De Franse president benadrukte dat het om een "niet-dwingende tekst" gaat en dat er "onwaarheden" over het pact worden verklaard en dat het pact volgens Macron net oplossingen kan aanbieden in het migratiedossier, zoals in de strijd tegen mensensmokkel. 

Volgens Macron vormt het pact een belangrijke stap in de internationale samenwerking over migratie. "We zien elke dag de gevolgen van migratie en moeten ermee verder leven." Bovendien verduidelijkte hij dat Europa maar een "marginale rol speelt in de internationale migratiekwestie". 

"Een grote samenwerking op dit vlak is een goede zaak… Wij gaan ons engageren." Macron vindt het een goede tekst. Volgens hem gaat het de "samenwerking" verbeteren. En biedt de tekst oplossingen inzake economische ontwikkeling, educatieve ontwikkeling, veiligheid en een betere samenwerking met de landen van oorsprong. "Het lijkt mij dat de oplossingen die worden voorgesteld in het pact handelen in samenhang met de waarden en de belangen van Europa", sloot Macron af. 

Premier Charles Michel (MR) wilde achteraf niet ingaan op de uitspraak van Macron. "Ik heb een antwoord gegeven in het parlement. Ik ga daarover vandaag niets meer zeggen. We zullen die discussie voeren in de ministerraad, zoals altijd”, zei de premier in een korte reactie aan VRT NWS.

De oplossingen die worden voorgesteld in het pact handelen in samenhang met de waarden en de belangen van Europa

Emmanuel Macron

Het VN-migratiepact is een tekst waarin de lidstaten zich engageren om de wereldwijde migratie samen in goede banen te leiden. In de tekst staan verschillende doelstellingen en maatregelen waar de lidstaten zullen naar streven zoals de grenzen op een veilige en gecoördineerde manier te beheren, of het niet opsluiten van migranten -tenzij het echt niet anders kan. Let wel, de tekst is juridisch niet bindend. De lidstaten kunnen dus niet verplicht worden om alles wat in de tekst staat, na te komen. Het pact geldt eerder als moreel engagement. 

Eerste staatsbezoek in 47 jaar

Macron en zijn echtgenote Brigitte zijn vandaag ontvangen op het Egmontpaleis in Brussel, in aanwezigheid van premier Charles Michel en zijn partner Amélie, vicepremier Didier Reynders, ministers-presidenten Geert Bourgeois en Willy Borsus en minister François Bellot. Kort voordien werd het Franse echtpaar op het Paleizenplein ontvangen door koning Filip en koningin Mathilde. Volgens het Elysée is het pas voor het eerst in 47 jaar tijd dat er een Frans staatbezoek is in België.  

De president en zijn echtgenote brengen een tweedaags staatsbezoek aan ons land. Tijdens de traditionele ontvangstceremonie werden de beide hymnes gespeeld en schouwden president Macron en premier Michel de troepen. Nadien stond een politieke vergadering geprogrammeerd.

Meest gelezen