Videospeler inladen...

N-VA vindt inhoud van VN-migratiepact "zéér problematisch"

Tijdens het partijbureau heeft de N-VA bepaald dat het VN-migratiepact voor hen "zéér problematisch is naar inhoud". Over dat verdrag heerst spanning binnen de regering. Vooral de N-VA is kritisch en zal "deze inschatting binnen de regering kenbaar maken, uitleggen en verdedigen.”

N-VA voert de druk op de regering op om vragen te stellen bij het VN-migratiepact. Tijdens het partijbureau deze ochtend besliste N-VA dat de inhoud van het pact voor hen "zéér problematisch" is. Dat pact is een globaal verdrag dat de rechten van migranten beschrijft. In december komen de verschillende landen van de VN in Marrakesh samen om het pact goed te keuren, maar in verschillende landen is er protest tegen het verdrag.

In ons land gaat vooral N-VA niet akkoord met de inhoud van het verdrag, ook al had premier Charles Michel (MR) eind september tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties aangegeven dat België het verdrag zou goedkeuren. Hoewel de tekst aangeeft "niet-bindend" te zijn, maakt de N-VA zich "grote zorgen over de mogelijke juridische implicaties van het Compact."

Volgens N-VA strookt het verdrag niet met het gevoerde beleid: "De tekst gaat in tegen onze visie op migratie en volgens ons ook tegen het gevoerde regeringsbeleid." De partij zal de druk daarover nu ook opdrijven tijdens gesprekken binnen de regering: "Deze inschatting zullen wij binnen de regering kenbaar maken, uitleggen en verdedigen", laat de partij weten in een persmededeling.

Meerderheid verdeeld

De meerderheid is sterk verdeeld over het migratiepact. Vlaams parlementslid Orry Van de Wauwer van meerderheidspartij CD&V spaart zijn kritiek op Twitter dan ook niet. Volgens Van de Wauwer was het kabinet van staatssecretaris Theo Francken (N-VA) betrokken bij de totstandkoming van het verdrag. "Inhoudelijk werd er toen nooit een opmerking gegeven", schrijft hij. Van de Wauwer vindt dat N-VA "ongefundeerd zijn kar keert voor stemmen", een houding die hij niet vindt passen bij "een partij die pretendeert een betrouwbare beleidspartij te willen zijn."

Bij oppositiepartij Groen wordt schamper gereageerd op de houding van N-VA. "Groen vindt de houding van N-VA over het het VN-migratiepact zeer problematisch", schrijft fractieleider Kristof Calvo op Twitter. Vlaams Belang vindt de "tegenstrijdige verklaringen die zijn afgelegd binnen de meerderheid" intussen reden genoeg voor een "plenair debat met een aansluitende stemming". 

VIDEO: Wat staat er in het migratiepact?

Videospeler inladen...

Meest gelezen