Nederlandse extremist had toegang tot schietclub

De extreemrechtse Nederlandse groepering Anti Terreur Brigade (ATB) heeft toegang gehad tot een schietvereniging. Inlichtingendienst AIVD heeft de politie hiervoor in april dit jaar gewaarschuwd, blijkt uit onderzoek van de krant NRC.

De oprichter van ATB, Vincent T. (44) uit het Gelderse Doornenburg, staat vrijdag voor de rechter op verdenking van het voorbereiden van een aanslag. Uit vertrouwelijke documenten over de zaak blijkt dat de groep rondom de verdachte was gefascineerd door vuurwapens.

T. bewaarde ruim 1.700 kogels op zijn slaapkamer en was op zoek naar een bijpassend pistool. Met de ATB wilde hij een "burgerwacht" opzetten die Nederlanders zou moeten beschermen tegen moslims. Leden volgden hiervoor fysieke trainingen. Het onderzoek naar T. startte na een tip van inlichtingendienst AIVD dat hij een aanslag tegen moslims of islamitische instellingen wilde plegen.

Meest gelezen