Vluchtelingenkaravaan in San Salvador
AFP or licensors

Nieuwe karavaan vertrekt richting Amerikaanse grens, protesten in Mexicaanse stad Tijuana houden aan

Vanuit Latijns-Amerika is er opnieuw een zogeheten migrantenkaravaan vertrokken richting de Verenigde Staten. Zo'n tweehonderdtal migranten en vluchtelingen hebben zich verzameld in El Salvador. Intussen houden de protesten in de Mexicaanse grensstad Tijuana aan tegen de mensen uit de migrantenkaravaan die daar al zijn aangekomen. Momenteel bevinden zich daar zo'n 3.000 mensen.

"We vluchten voor de bendeoorlogen en de ellende in het land", horen we bij verschillende mensen die zich verzamelden in de nieuwe karavaan. Ze kwamen samen in het westen van de hoofdstad San Salvador en stapten op drie bussen om zo'n 66 kilometer verderop aan te komen in de stad Sonsonate. Daarna trokken ze richting Guatemala.

We vluchten voor de bendeoorlogen en de ellende in het land

Migrantenkaravaan

Vele gezinnen lopen mee in de karavaan. "De waarheid is dat ik niet veel keuze heb. Ik wil niet weggaan, maar wat kan ik hier nog doen? Ik ben alleen en heb twee kinderen. Ik krijg van niemand hulp en de bendes bedreigen ons continu. Daarom is het beter om te vertrekken", dat zegt de 36-jarige Cecilia Bonilla, die mee is met de karavaan. Ze doet de tocht samen met haar zonen van vijf en dertien. 

(Lees verder onder foto)

Mirgantenkaravaan in San Salvador
AFP or licensors

Protest Tijuana

Intussen is er veel protest in de Mexicaanse grensstad Tijuana waar zo'n 3.000 mensen uit de mirgantenkaravaan zijn aangekomen, die hopen op een beter leven in de VS. Gisteren was er een betoging waar honderden inwoners samenkwamen om te protesteren tegen de vluchtelingen en migranten. Ze kwamen samen aan het standbeeld van de Azteekse leider Cuauhtemoc, op ongeveer 1,6 kilometer van de grens met de VS.

De inwoners zwaaiden met Mexicaanse vlaggen, zongen het Mexicaanse volkslied en scandeerden: "Buiten". Volgens de inwoners laten de mensen rommel achter, zijn ze ondankbaar en vormen ze een gevaar voor de stad. De inwoners maken zich druk omdat ze veronderstellen dat hun belastinggeld naar zorg voor de mensen uit deze karavaan zal gaan, terwijl deze migranten en vluchtelingen wachten in hun stad om asiel aan te vragen in de VS. 

(Lees verder onder foto)

Protest in Tijuana
AFP or licensors

Paus: "De roep van de armen wordt dagelijks sterker"

Paus Franciscus heeft intussen kritiek geuit op hoe de migranten wereldwijd behandeld worden. Volgens de paus mag de wereld deze mensen niet negeren. "De roep van de armen wordt dagelijks sterker, maar minder gehoord. En wordt overstemd door het kabaal van de rijken, die steeds rijker worden." Hij herhaalde zijn steun voor alle mensen die gedwongen worden om hun huis en geboorteland te ontvluchten. Zijn oproep komt net nadat er duizenden mensen zijn aangekomen in Tijuana, al verwees hij niet rechtstreeks naar de migrantenkaravaan.

Asiel in VS

Op 13 oktober hebben duizenden Hondurezen zich verzameld om naar de Verenigde Staten te reizen, ze noemden zichzelf de migrantenkaravaan. Verschillende andere migranten, waaronder Salvadoranen, hebben zich bij hen aangesloten. De vluchtelingen en migranten kwamen samen in Tijuana, een Mexicaanse stad aan de Amerikaanse grens waar ze wachten om asiel te kunnen aanvragen in de VS.  

Protest Tijuana
AFP or licensors
Grens tussen Mexico en VS
AFP or licensors

Meest gelezen