Videospeler inladen...

Nog maar één driesterrenrestaurant in België, dit zijn de winnaars en verliezers van de nieuwe Michelingids

In Gent is de nieuwe Michelingids België-Luxemburg 2019 voorgesteld. Ons land telt maar één driesterrenrestaurant meer. In totaal zijn 139 restaurants onderscheiden met één of meerdere sterren. Drie restaurants worden voor het eerst bekroond met twee sterren, zeven krijgen hun eerste ster. Wallonië maakt een inhaalbeweging met drie nieuwe sterrenzaken.

De emoties na de lancering van de Gault&Millau-gids zijn nog maar net verwerkt of voor koks en restauranthouders was het vandaag opnieuw nagelbijtend aftellen. Dit keer naar de bekendmaking van de nieuwe Michelingids België-Luxemburg 2019. De gids is vanmiddag in Gent voorgesteld. Er zijn 139 restaurants met één of meerdere sterren, inclusief zeven nieuwe één- en drie nieuwe tweesterrenrestaurants.

Door de sluiting van Hertog Jan in Zedelgem op het einde van dit jaar, telt ons land nog slechts één driesterrenrestaurant. Die absolute top van de Belgische gastronomie blijft Hof van Cleve in Kruishoutem. “Peter Goossens behoudt zijn drie sterren dankzij een keuken die persoonlijk en zeer constant is”, verduidelijken ze bij Michelin. Het is meer dan 40 jaar geleden dat ons land slechts één driesterrenrestaurant had.

(Lees voort onder de foto)

Peter Goossens van Hof van Cleve
Lieven Van Assche

De Michelingids België en Luxemburg 2019 pakt uit met drie nieuwe tweesterrenrestaurants (in totaal 26). In Vlaanderen komen er geen bij en blijft de teller op 13 staan. Brussel, Wallonië en het Groothertogdom Luxemburg krijgen er elk ééntje bij. La Paix in Anderlecht, La Table de Maxime in Our en Ma Langue Sourit in Oetrange (Groothertogdom Luxemburg).

(lees voort onder de grafiek)

De eerste ster is binnen!

Voor zeven restaurants is de eerste ster binnen. Antwerpen is goed bedeeld, met twee nieuwkomers: Nathan en FRANQ. Het Leuvense restaurant EED krijgt ook een ster. De 23-jarige chef Philippe Heylen wordt dit jaar eveneens onderscheiden met de prijs van Jonge Chef van het Jaar.

Wallonië krijgt er sterren bij

Opmerkelijk is dat ook Wallonië méér sterrenrestaurants krijgt. Met drie nieuwe éénster- (totaal 31)  en één nieuw tweesterrenrestaurant (totaal 5), staat de teller er nu op 36. Vorig jaar was er nog ongenoegen te horen van Génération W, een vereniging van Waalse chefs. Die was toen niet opgezet met de Michelingids 2018, omdat de restaurants in het zuiden van het land beduidend minder scoorden dan die in Vlaanderen. Zo kwam er toen amper één nieuwe sterrenzaak bij. Met vier nieuwe sterren maakt Wallonië dit jaar een klein inhaalbeweging.

14 sterren gedoofd

Heel wat winnaars, maar er zijn natuurlijk ook verliezers. In totaal spelen 12 restaurants hun ster(ren) kwijt. Hertog Jan in Zedelgem sluit binnen enkele weken de deuren en verliest zo zijn drie sterren. Vijf Vlaamse  restaurants zien hun enige ster verloren gaan, met liefst drie in West-Vlaanderen.

Meest gelezen