Videospeler inladen...

Het beste uit "Over eten": Hiphoppers Kobe en Danira, guacamole zonder avocado en "marginale" choco

"Over eten" gaat in aflevering 4 de exotische toer op: hoe zwaar wegen voedselhypes zoals de avocado op mens en milieu? Moeten groenten en fruit écht de hele wereld rondreizen? En de Belgisch-IJslandse tv-kok Dagny Ros Asmundsdottir heeft een niet mis te verstane boodschap voor liefhebbers van boterhammen met choco.

Vijftig jaar geleden was de avocado een delicatesse in ons land, getuige deze beelden uit het VRT-archief:

Videospeler inladen...

Tegenwoordig is de vrucht echter niet meer weg te denken uit onze keuken. De voorbije jaren konden we van een echte avocadohype spreken in de VS, Europa en zeker ook in ons land.

En die hype was niet alleen te merken op ons bord: een explosie van #avocado op Instagram, tutorials op YouTube en de échte liefhebbers bezongen hun liefde voor de groene vrucht in videoclips van euh, laat ons zeggen, uiteenlopende kwaliteit. Kobe en Danira hebben, zo blijkt, elk hun favoriet... (Mensen gevoelig voor oorwurmen wordt afgeraden naar de volgende clip te kijken.)

Videospeler inladen...

Tot ze op "The Avocado Song" van de Amerikaanse artiest Alton Eugene botsten en het meteen voelden kriebelen om hun eigen versie te maken.

Bekijk: "Kobe en Queen D" brengen eigen avocadolied

Videospeler inladen...

(Het originele liedje van Alton Eugene vindt u op zijn YouTube-pagina.)

Avocado: een verhaal van honger en (veel) dorst

Terug naar de kern van de zaak: de avocadohype. De verkoop van avocado's in ons land kende de voorbije jaren een stevige groei. En als we de fruitimporteurs mogen geloven, is de avocado een blijvertje.

Videospeler inladen...

Maar dat succes heeft ook een keerzijde. De groeiende vraag bij ons zet de exportlanden danig onder druk. Om ervoor te zorgen dat het aanbod de vraag kan volgen, worden steeds meer plantages aangelegd, met soms desastreuze gevolgen voor de omgeving: bossen worden gekapt en op sommige plaatsen drogen rivieren uit en moeten omliggende gemeenschappen vechten voor hun recht op water. Want dat de avocado een dorstige vrucht is, toont het volgende filmpje aan:

Videospeler inladen...

Guacamole, het kan ook zonder avocado

Onze avocadohonger hier in Europa heeft dus wel degelijk gevolgen in de productielanden. Niet dat we nu allemaal moeten stoppen met avocado's eten. Maar wie inzit met het milieu en wat duurzamer wil omgaan met zijn voeding, kan altijd andere keuzes maken. Dat bewijst ook groentechef Seppe Nobels. Wie guacamole zegt, zegt avocado. Toch? Niet per se.

Videospeler inladen...

Het volledige recept van deze avocadoloze guacamole vindt u op de Facebookpagina van "Over eten".

Boterham met choco? Marginaal!

Van de ene bekende kok naar de andere. De Belgisch-IJslandse tv-chef Dagny Ros Asmundsdottir (onder meer bekend van het kookkanaal Njam!) houdt van Noorse vis, maar hecht tegelijk veel belang aan lokaal en seizoensgebonden eten. Belgische peren eten op het hoogtepunt van het perenseizoen bijvoorbeeld, ze kan er van genieten. Een andere Belgische eetgewoonte kan ze echter minder goed smaken: waarom eten Belgische kinderen 's morgens in godsnaam boterhammen met choco? Euh...

Videospeler inladen...

Danira volgde Dagny Ros Asmundsdottir een hele dag lang. De volledige reportage kunt u bekijken in de uitzending onderaan in dit artikel.

De weg van paella

In een exotische aflevering past een exotische "De weg van...". "Over eten" ontrafelde de Spaanse paella en kwam uit bij een klein bloempje op een Vlaams veld.

Videospeler inladen...

Van exotisch naar lokaal: welke toekomst heeft de korte keten?

Wie na de avocadoloze guacamole de smaak te pakken heeft en (veel) lokaler wil gaan eten, kan bijvoorbeeld terecht bij de korteketenlandbouw. Een containerbegrip voor een sector die de afstand tussen producent (de boer) en consument zo klein mogelijk probeert te houden.

Er bestaan al talrijke initiatieven in ons land: hoevewinkels, voedselteams, boerenmarkten, zelfoogstboerderijen, stadslandbouw, ... "Over eten" pikte er enkele uit.

Videospeler inladen...

(Meer informatie over korteketeninitiatieven vindt u onderaan in dit artikel.)

De vraag is: is die korte keten nu de toekomst als we duurzamer willen gaan eten? Heel veel korteketenboeren zijn daar van overtuigd. Landbouwexpert Erwin Wauter van het ILVO iets minder. De korte keten is zeker een manier om duurzamer te eten, maar de overgrote meerderheid zal naar de supermarkten blijven gaan, voorspelt hij. En dat hoeft niet altijd een slechtere zaak te zijn. Aan u de keuze.

Videospeler inladen...

Welke dipsaus bevat de meeste calorieën?

Om af te sluiten: een quizvraag vanop een exotische maar evengoed Vlaamse locatie. Calorierijke dipsausjes, er zijn er genoeg. Maar welke van deze vier bevat de meeste calorieën?

Videospeler inladen...

Doet u het beter dan deze festivalgangers? Het antwoord ziet u op het einde van de volledige uitzending. (Bekijk ze hieronder.)

Bekijk de volledige uitzending:

Videospeler inladen...

Meer informatie over korteketeninitiatieven vindt u onder meer op de volgende websites:

https://www.rechtvanbijdeboer.be
http://www.voedsel-anders.be
http://www.csa-netwerk.be
https://www.velt.be

Meest gelezen