Videospeler inladen...

Ook vandaag acties van "gele hesjes", Franse regering buigt voorlopig niet 

In Frankrijk blijft het protest tegen de hoge brandstofprijzen duren. Ook vandaag zijn er opnieuw allerlei acties gepland, zoals blokkades of filterblokkadesonder onder meer aan tolkantoren, op snelwegen en ringwegen. Bovendien zijn verschillende depots geblokkeerd. Maar de Franse regering buigt voorlopig niet.

De groep Total meldt dat twee Franse depots zijn geblokkeerd, in Vern bij Rennes en Fos-sur-mer (Bouches-du-Rhône). De raffinaderijen van de groep zijn nog niet getroffen.

Op verschillende plaatsen in het land ondervindt het verkeer hinder van de protesten. In Calais staan zo filterblokkades op de A16, wat tot vertragingen leidt over verschillende kilometer. In Auvergne-Rhône-Alpes staan de "gele hesjes" aan het tolstation van Limas op de A6, wat kilometerslange files veroorzaakt. Ook is er verkeershinder op de A6 ten zuiden van Chalon-sur-Saône, op de A7 in Orange, Avignon en Bollène.  

Afgelopen weekend voerden bijna 330.000 mensen van de beweging van de "gele hesjes" actie. Op meer dan 2.100 plaatsen blokkeerden ze het verkeer of hielden ze langzaamaanacties op de weg. 

"De regering verandert niet van koers"

De Franse premier Edouard Philippe (foto onder) zei gisteravond op de Franse televisie dat hij het protest van de gele hesjesbeweging goed begrepen heeft, maar dat de regering niet van koers verandert. Het kabinet kiest voor een beter klimaat en dat beleid blijft. Er zijn volgens Philippe wel compensaties.

Zo hebben andere belastingverlagingen de totale lasten voor de belastingbetaler verminderd, benadrukte de premier. Hij zei ook dat "de overheid de accijnzen niet verhoogt om de Fransen te plezieren, maar omdat we meer belasting willen heffen op CO2-uitstoot dan op arbeid". 

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Sinds zaterdag wordt er in Frankrijk hevig geprotesteerd tegen de hogere brandstofprijzen. Daarbij vielen zaterdag één dode en meer dan 220 gewonden. Op meerdere plaatsen kwam het tot botsingen tussen demonstranten en de oproerpolitie. Die gebruikte traangas om demonstranten uiteen te drijven.

Is de brandstof dan echt zo duur?

Is de brandstof in Frankrijk dan echt zo duur? Niet echt, benzine vind je in Frankrijk nog altijd goedkoper dan in veel buurlanden. Maar de Fransen zijn dieselrijders, nog meer dan wij. De diesel is er op één jaar tijd zo'n 23 procent in prijs gestegen en ligt nu dicht bij de onze.  En het is nog niet gedaan, de Franse regering zal de komende jaren er nog milieubelasting en extra dieseltaks bijrekenen.

Herbekijk de analyse van Frank Renout in "De afspraak"

Videospeler inladen...

Meest gelezen