AFP or licensors

Renault-Nissan topman Carlo Ghosn gearresteerd in Japan wegens belastingontduiking

Carlo Ghosn, topman van auto-groep Renault-Nissan-Mitsubishi, is vanmiddag gearresteerd in Japan. Hij wordt verdacht van onder meer belastingontduiking. Zo zou hij een te laag inkomen hebben aangegeven. Ghosn is een van Europa's belangrijkste CEO's en de sterke man achter het financieel gezond maken van Renault-Nissan. De raad van bestuur van Renault wacht op meer informatie.  

Carlo Ghosn (64) is de man die het noodlijdende Renault uit de rode cijfers kreeg, onder meer door een doorgedreven samenwerking met Nissan en Mitsubishi. Zowel in Europa als in Japan geniet hij erg veel aanzien. In Japan werd hij zo populair dat hij een manga-stripfiguur werd. Een ander succesverhaal van Ghosn was de integratie en uitbouw van het low-budgetmerk Dacia.

Ghosn is de man die nooit verlegen zat om hard en doortastend in de kosten te snijden. Zo was het Ghosn die hier in België de Renaultsite in Vilvoorde kwam sluiten wegens te duur.

Donderdag bekijkt de raad van bestuur van Nissan of Ghosn kan aanblijven bij Nissan.

Renault-Nissan is goed voor meer dan 180.000 werknemers. Het is niet duidelijk wat de beschuldigingen betekenen voor de positie van Ghosn bij Renault. Er is al een tijdje sprake van een mogelijke fusie tussen de drie autobouwers.

De Franse staat is nog steeds hoofdaandeelhouder van Renault, maar president Emmanuel Macron blijft voorlopig op de vlakte over de positie van Carlo Ghosn. De autobouwer meldt "kennis genomen te hebben" van de informatie die verspreid werd door Nissan, de Japanse partner van Renault, die zich donderdag zal buigen over het dossier. De raad van bestuur van Renault geeft ook aan te wachten op precieze informatie van de topman.

Meest gelezen