Te weinig vrouwen in bestuur: schepenen moeten plaats afstaan aan vrouwelijke collega's

Zowel in Gooik als in Roosdaal moet een mannelijke schepen zijn ambt doorgeven aan een vrouwelijke collega. De twee mannen zijn nochtans herverkozen en haalden genoeg stemmen, maar de wet zegt dat er minstens één vrouw per gemeente in het schepencollege moet zitten.

"Ik vind het enorm spijtig", vertelt Herman Anthoons (CD&V). Anthoons is al 30 jaar schepen in Gooik, maar daar komt binnenkort dus een einde aan. "Ik had genoeg voorkeurstemmen om opnieuw schepen te worden, maar de genderwet zorgt ervoor dat ik moet worden vervangen door een vrouw." Dat wordt partijgenote Christa Dermez.

Geslachtsverandering

Bij wijze van statement heeft Anthoons er even aan gedacht om een officiële geslachtsverandering aan te vragen. Zo wil hij naar eigen zeggen de absurditeit van sommige Belgische wetten aantonen. "Dat kan tegenwoordig vrij eenvoudig en zelfs zonder operatie. Gewoon een nieuwe naam kiezen - in mijn geval kan dat Hermien zijn - en een formulier indienen bij de gemeente. Maar goed, dat idee heb ik intussen laten varen." Anthoons blijft wel in de gemeenteraad van Gooik zitten.

Ook in Roosdaal zorgt de genderwet voor een schepenwissel. Daar wordt Johan Linthout (CD&V) binnenkort vervangen door An Van den Spiegel.

Meest gelezen