Sensueel fresco ontdekt in Pompeii

Archeologen hebben in de ruïnes van Pompeii een muurschildering aangetroffen van “Leda en de zwaan” in opvallend frisse kleuren en met een verleidelijke blik in de ogen van koningin Leda. Alsof het fresco pas gisteren werd aangebracht.

Het is een bekende Griekse mythe, die van Leda en de zwaan. Leda, de echtgenote van de Spartaanse koning Tyndareos, wordt verleid en bezwangerd door Zeus, die de gedaante van een zwaan heeft aangenomen. De kinderen die ze later krijgt zouden uit een ei zijn gekropen.

Vrijdag is de scène aangetroffen op de muur van een woning in de ruïnes van Pompeii, de stad nabij Napels die 2000 jaar geleden in een oogwenk door lava en as werd bedolven bij een uitbarsting van de vulkaan Vesuvius. 

Massimo Osanna, directeur van het archeologische park van Pompeii, is in de wolken met de vondst. De scene komt weliswaar op meerdere muren van Pompeï voor, maar hier is ze meesterlijk neergezet: “Leda lijkt de toeschouwer aan te kijken met een uitgesproken sensualiteit. ”

“ De buitengewone ontdekkingen duren voort", schrijft directeur Osanna op Instagram. In de loop van dit jaar waren er in Pompeii al verschillende belangrijke vondsten: naast stoffelijke resten van mensen bijvoorbeeld overblijfselen van paarden.

Recent is ook gebleken dat de Vesuvius twee maanden later is uitgebarsten dan tot nu toe werd aangenomen, namelijk in oktober en niet in augustus van het jaar 79. Dat is geconcludeerd uit inscripties in houtskool, die gewag maken van de datum van 24 oktober.

Pompeii is een van de beroemdste archeologische vindplaatsen ter wereld en behoort tot de meest bezochte bezienswaardigheden van Italië. De opgravingen uit de lava gaan trouwens nog altijd voort.

Meest gelezen