Tien jaar cel voor Chinese schrijfster wegens homo-roman

Een roman met expliciete homo-erotiek komt schrijfster Tian Yi op tien jaar gevangenis te staan. Daar komt ook in China zelf kritiek op.

Tian Yi, een schuilnaam, publiceerde vorig jaar de roman “Gongzhan” over de relatie tussen een prof en een student. Het verhaal ging viraal via het Chinese internet.  Ze is door een rechtbank veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf, omdat ze “obsceen materiaal heeft geproduceerd en verspreid”. 

De schrijfster zou 7.000 exemplaren van haar boek online hebben verkocht en ook nog andere homo-erotische boeken via het internet hebben verspreid, en daarmee heeft ze een kleine 20.000 euro verdiend. 

Straf even hoog als voor verkrachting

De straf voor de schrijfster is nu pas bekend; ze werd eind oktober al veroordeeld en gaat in beroep. Op de Chinese microblogsite Weibo is veel kritiek te horen op de veroordeling. 10 jaar cel is de maximumstraf voor verkrachting, wordt opgemerkt.

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

De Chinese autoriteiten laten homoliteratuur oogluikend toe op het internet, tenzij er te veel geld mee wordt verdiend. In het theater, op tv of op streamingplatformen is homoseksualiteit wel taboe. Tot 1997 was homoseksualiteit strafbaar en pas in 2001 werd het niet langer gezien als een geestesziekte in China.

De voorbije weken bindt de overheid de strijd aan met "illegale" publicaties, die "de nationale veiligheid in gevaar brengen of de sociale orde verstoren". De cyberspace-censor heeft naar eigen zeggen 9.800 accounts op sociale media "opgeruimd".  En burgers die dergelijke boeken of websites verklikken, krijgen een hogere beloning.  

Eerste Aziatische homohuwelijk in Taiwan?

Precies deze week stemt Taiwan over het homohuwelijk. Het eiland Taiwan voor de kust van China leeft op gespannen voet met het vasteland.  Het hoogste rechtscollege van Taiwan heeft al ingestemd met het homohuwelijk en zaterdag kan de bevolking zich uitspreken in een referendum. Als de uitslag "ja" is, dan is Taiwan het eerste Aziatische land dat het huwelijk van partners van hetzelfde geslacht legaliseert.

Meest gelezen