Videospeler inladen...

Tommelein wil minister blijven tot mei en wordt enkel "titelvoerend burgemeester" van Oostende in januari

Deze ochtend gaf Vlaams minister Bart Tommelein (Open VLD) aan dat hij "niet uitsluit" dat hij al in januari burgemeester van Oostende wordt. Gisteren bereikten de vier partijen rond de onderhandelingstafel een inhoudelijk akkoord, en Tommelein gaf aan dat hij "popelt" om eraan te beginnen. Zijn plaats in de Vlaamse regering kon dan nog tijdelijk ingevuld worden, tot de verkiezingen in mei. Intussen verduidelijkt Tommelein dat hij vanaf twee januari enkel "titelvoerend burgemeester" van Oostende wordt en intussen minister wil blijven.

Witte rook in Oostende. Gisteren raakten de vier partijen rond de onderhandelingstafel het eens over een inhoudelijk akkoord. Open VLD onder leiding van Bart Tommelein is daarmee heel dicht bij de "vernieuwingscoalitie" die voor het eerst sinds zestig jaar een liberale burgemeester in Oostende moet brengen.

"We leggen het inhoudelijk akkoord nu voor aan het bestuur en de leden van de vier partijen", zegt Tommelein in "De ochtend" op Radio 1. Dat zou dinsdagavond rond moeten zijn. "Pas dan zal een groen licht worden gegeven om de akte te tekenen." Maar hij is wel zeker van zijn post: "Ik denk dat het logisch is dat de akte binnenkort naar de gouverneur gaat."

Oostendse omstandigheden

Eerder zei Tommelein altijd dat hij tot aan de Vlaamse verkiezingen in mei minister zou blijven. "Ik heb altijd gezegd dat ik mijn mandaat als minister zou uitdoen, maar dat ik geen nieuwe ministerpost zou bekleden. Ik heb dat met de minister-president en mijn partij besproken", herhaalt hij in "De ochtend". Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) zou hem daarbij "duidelijk gevraagd hebben om de rit als minister uit te doen".

Maar nu het inhoudelijk akkoord rond is, staat Tommelein "te popelen" om eraan te beginnen. Deze ochtend gaf hij dan ook aan dat "het kan dat hij door Oostendse omstandigheden al begin op twee januari", waarmee hij inging tegen de vraag van Bourgeois. "Vandaag is de afspraak dat ik blijf. Maar we moeten eerlijk zijn", zei Tommelein. "De burgemeesters worden benoemd in januari. Een paar weken later gaat de campagne voor de parlementsverkiezingen in. Mij vervangen in de Vlaamse regering zou ook maar zijn om de post in te vullen." 

Mij vervangen in de Vlaamse regering zou ook maar zijn om de post in te vullen.

Bart Tommelein, Vlaams minister van Begroting, Energie en Financiën (Open VLD)

Titelvoerend

Intussen verduidelijkt Tommelein: "Ik heb altijd gezegd aan de Oostendse kiezer dat ik mijn mandaat als minister tot de verkiezingen in mei ging uitdoen. Maar wel op twee januari 2019 titelvoerend burgemeester ging worden als de Oostendenaar dat signaal gaf op 14 oktober. In dat geval ben ik geen kandidaat meer voor een nieuwe ministerspost in een volgende regering", schrijft de minister op Facebook. "En ik zal het vertrouwen van de Oostendenaars in mij niet beschamen", voegt hij toe.

De minister lijkt dus niet uit de regering te willen stappen voor mei, maar wel de post van "titelvoerend burgemeester" te willen opnemen tot dan. Dan wordt er tegelijk een zogenoemde "waarnemend burgemeester" aangesteld die in de praktijk de functie van burgemeester "waarneemt". 

Parlement

Na mei zal Tommelein dus geen nieuwe ministerportefeuille opnemen. Wel vindt hij dat hij nog nuttig werk kan doen in het Vlaams Parlement. Daarom is hij kandidaat om de West-Vlaamse lijst voor het Vlaams Parlement te trekken. Het burgemeesterschap en een mandaat van Vlaams parlementslid zijn volgens hem best te combineren. "Kijk maar naar Bart Somers, de beste burgemeester van de wereld en één van de beste Vlaamse parlementsleden", aldus de toekomstige burgemeester van Oostende.

Herbekijk hieronder het interview met Bart Tommelein in "De ochtend" op Radio 1: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen