Foto: EmDee (CC BY-SA 4.0)

Vlaamse overheid helpt bij restauratie stadswal in Leuven

De Vlaamse overheid geeft een subsidie van ruim 1,3 miljoen euro voor de restauratie van de stadsomwalling aan het Handbooghof. Het gaat om een stuk van de eerste stadsomwalling die in de 12e eeuw werd gebouwd.

De stadsmuur verkeert in bijzonder slechte staat. In 1979 stortte een deel van de muur in. Als gevolg van erosie is de muur intussen ook scheef komen te staan. De voorbije jaren heeft Leuven al dringende instandhoudingswerken laten uitvoeren. In 2014 werd een dossier opgesteld voor de volledige restauratie. Het is in het kader van die plannen dat de Vlaamse overheid nu haar aandeel in de kosten vrijmaakt.

Stutten en daarna heropbouwen

In het kader van de restauratiewerken zal de muur eerst goed worden gestut. Daarna zal hij deels gedemonteerd worden en met de oorspronkelijke stenen weer opgemetseld. Leuven zal nadien ook de omgeving vernieuwen. De omwalling aan het Handbooghof is een van de restanten die Leuven nog rijk is van de stadsomwalling uit de 12e eeuw.