Videospeler inladen...

Waarom komt een Franse president (na 47 jaar) op staatsbezoek bij ons?

De Franse president Emmanuel Macron en zijn echtgenote Brigitte zijn vandaag in België aangekomen voor een tweedaags staatsbezoek. Ondanks de uitstekende relaties tussen België en Frankrijk is het volgens het Elysée pas voor eerst in 47 jaar dat een staatshoofd van onze zuiderburen bij ons op staatsbezoek is. De Macrons zullen de drie Belgische gewesten aandoen, waarbij vooral een bezoek aan een kunstencentrum in Molenbeek in het oog springt.

Het laatste officiële staatsbezoek van een Frans staatshoofd aan België dateert al van 1971, toen Georges Pompidou (foto onder) naar België afzakte. In oktober 1983 bracht de toenmalige president François Mitterrand nochtans ook een driedaags bezoek aan België. Maar dat gold niet als een staatsbezoek, enkel als een "officieel bezoek" dat tot doel had "de nauwe banden aan te halen" tussen beide landen.

Belgische monarchie/Facebook

Video: In 1971 bracht Georges Pompidou een officieel staatsbezoek aan België

Videospeler inladen...

Wat staat er juist op het programma?

Het komende bezoek van het Franse presidentiële paar zal alle facetten bevatten die wel vaker bij een staatsbezoek horen. Zo zijn er de protocollaire ceremonies, met een plechtige ontvangst op het Paleizenplein 's ochtends (foto onder) en een staatsbanket in het kasteel van Laken vanavond. Met een ontmoeting tussen Emmanuel Macron en de Belgische premier Charles Michel in het Egmontpaleis zit er vanmiddag ook een politieke component aan het bezoek. Daarnaast is er ook economie, met de ondertekening van samenwerkingsakkoorden tussen verschillende Belgische en Franse ondernemingen.

Voorts maakt het programma ook ruimte vrij voor cultuur, met een bezoek vandaag aan het MSK (Museum voor Schone Kunsten) in Gent, waar momenteel het beroemde 15e-eeuwse schilderij "Het lam Gods" van de gebroeders Van Eyck gerestaureerd wordt. En tot slot is er nog een sociaal luik, wanneer koningin Mathilde en Brigitte Macron morgenochtend afzakken naar La Maisonée in Ittre, een centrum voor volwassenen met een mentale beperking.

Opvallend: een uitstap naar Molenbeek

Morgenochtend bezoeken de president, de première dame en het koninklijke paar ook het kunstencentrum La Vallée in Molenbeek. Dat de Macrons naar Molenbeek komen, is op zijn minst opvallend te noemen. Die Brusselse gemeente kwam namelijk fel in de schijnwerpers te staan, omdat er terroristen uit Molenbeek betrokken waren bij de aanslagen die op 13 november 2015 in Parijs aan 130 mensen het leven kostten.

Molenbeek heeft nog altijd een héél slechte reputatie in Frankrijk

Het symbolische bezoek, een suggestie van het Belgische hof, wordt gezien als een goede gelegenheid om het beeld van Molenbeek enigszins bij te stellen. "Want Molenbeek heeft nog altijd een héél slechte reputatie in Frankrijk", benadrukt Alain Gerlache, journalist en politiek commentator bij RTBF, in "De ochtend" (Radio). "Het is een manier om te tonen dat beide landen vooruitkijken." 

Ook opvallend is dat Macron en Michel morgenvoormiddag in de Aula Magna van Louvain-la-Neuve een achthonderdtal studenten zullen toespreken, tijdens de conferentie "Nous, demain, l'Europe" ("Wij, morgen, Europa"). "Macron en Michel zijn van dezelfde generatie (beiden zijn prille veertigers, red.) en delen dezelfde Europese visie", zegt Gerlache daarover.  "In Wallonïe wordt Macron zeker nog altijd aanzien als een leider met een duidelijke boodschap tegen populisme." 

AUDIO RTBF-collega Alain Gerlache over het tweedaagse bezoek:

Rakelt Macron de F35 nog eens op?

Het staatsbezoek komt er nauwelijks drie weken nadat Macron in voorzichtige bewoordingen kritiek had geuit op de Belgische beslissing om Amerikaanse F-35-gevechtsvliegtuigen aan te kopen ter vervanging van de F-16's. Die beslissing "druist op strategisch vlak in tegen de Europese belangen", liet Macron toen weten.

Frankrijk dong ook mee naar het contract met een voorstel voor een partnerschap rond de Rafale. Hoewel onze zuiderburen benadrukken dat het gaat om een "soevereine keuze" van België, is het niet uitgesloten dat het onderwerp toch nog eens aan bod zal komen tijdens de ontmoeting tussen Macron en Michel.

Macron en Michel met hun echtgenotes. (archieffoto)
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Verkeershinder in Brussel mogelijk

Tot slot: het staatsbezoek dreigt verkeershinder te veroorzaken in het centrum van Brussel. Zo zal het het Paleizenplein vandaag tussen 7 en 13 uur afgesloten worden voor het verkeer. Er zullen ook onderbrekingen van het verkeer zijn in de Wetstraat tussen de kleine ring en de Koningsstraat (11-11.30 uur), in de Koningsstraat (11-11.30 uur), in de Regentschapsstraat (12-13 uur) en op de kleine ring, bovengronds tussen Kruidtuin en Yzer (omstreeks 14.30-17.30 uur). Morgen wordt er rond 8.30 uur opnieuw verkeershinder verwacht op de kleine ring, bovengronds tussen Kruidtuin en Yzer.

Herbekijk hieronder de reportage uit "Het Journaal":

 

Videospeler inladen...

Meest gelezen