Videospeler inladen...

Watteeuw heeft twee scenario's voor coalitie in Gent

In Gent heeft Filip Watteeuw (Groen) zijn formateursnota voor de vorming van een nieuwe coalitie overgemaakt aan Open VLD. Hij heeft twee scenario's klaar. In het eerste wordt Mathias De Clercq burgemeester, in het andere hijzelf.  

De formatie in Gent zit al enkele weken strop omdat er twee blokken tegenover elkaar staan. Aan de ene kant het kartel van SP.A en Groen en aan de andere kant Open VLD, dat zicht vastgeklikt heeft aan CD&V. Omdat beide blokken het burgemeesterschap opeisten, was er een patsituatie ontstaan.

Met de nota van Watteeuw  lijkt er een doorbraak mogelijk. Watteeuw gaat ervan uit dat Groen en Open VLD even sterk zijn en in principe recht hebben op vier schepenen. De partij die de burgemeester levert moet dat compenseren door een aantal schepenmandaten af te staan.

In het scenario dat De Clercq burgemeester wordt, krijgt Open VLD maar twee extra schepenen en gaan er vijf naar Groen en twee naar SP.A. Ook de voorzitter van de gemeenteraad zou een socialist worden. In het andere scenario met Watteeuw als burgemeester, krijgt Open VLD vijf schepenen, Groen twee en de socialisten twee plus het voorzitterschap van de gemeenteraad. CD&V krijgt in beide scenario's niets. Watteeuw gaat ervan uit dat als de liberalen CD&V er absoluut bij willen - wat mathematisch niet nodig is - ze een van de liberale mandaten moet afgeven aan de christendemocraten.

Open VLD heeft meteen een tegenvoorstel gedaan aan Watteeuw. Daarbij kiezen ze het scenario met De Clercq als burgemeester, maar vragen ze een extra schepen voor CD&V.

Meest gelezen