Woordvoerder premier Michel veroordeeld voor schriftvervalsing bij erfeniskwestie

Barend Leyts, woordvoerder van premier Charles Michel, is samen met zijn broer Maarten veroordeeld voor meineed en valsheid in geschrifte. Bij een erfeniskwestie hielden ze kasbons achter. In eerste aanleg werden de twee nog veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van 2 maanden en een geldboete van 1200 euro. In beroep werden ze schuldig bevonden maar kregen ze géén straf.

De rechtszaak vloeit voort uit een erfeniskwestie van ondertussen 13 jaar geleden. De dag na het overlijden van de moeder van Barend Leyts stapte hun stiefvader in januari 2004 uit het leven. De broer van die stiefvader ontdekte bij het legen van de woning in De Panne documenten die wezen op het bestaan van kasbons ter waarde van 78.000 euro. Maar bij het opmaken van de inventaris van de erfenis zouden de broers Leyts de kasbons bewust verzwegen hebben.

Het gerechtelijk onderzoek bracht aan het licht dat in juni 2004 in Luxemburg een effectenrekening werd geopend op naam van Barend Leyts en zijn broer. Maar de twee ontkennen dat ze de rekening voor de kasbons openden. Ze zeggen dat ze van niks wisten.

Door de eerste rechter werden ze veroordeeld tot 2 maand cel voorwaardelijk, en een boete van 1.200 euro. Ook het Hof van Beroep achtte hen schuldig aan valsheid in geschrifte en meineed. Toch legde het Hof geen straf op, maar sprak een zogenoemde eenvoudige schuldigverklaring uit. Dat komt omdat het onderzoek al in 2011 startte en de twee volgens het hof al die jaren in onzekerheid leefden.

Meest gelezen