12 miljoen voor onteigeningen Spartacus: de sneltram tussen Hasselt en Maastricht

Vlaanderen trekt 12 miljoen euro uit voor de onteigeningen voor de aanleg van de sneltram tussen Hasselt en Maastricht. Daarmee zullen honderden inwoners langs het traject onteigend worden.

Het gaat over enkele honderden mensen die hier en daar een lapje grond hebben liggen. Die grond moet aangekocht worden om het Spartacustracé tussen Hasselt en Maastricht uit te bouwen. "We gaan onteigenen op basis van objectieve schattingsverslagen", zegt minister van mobiliteit Ben Weyts (N-VA). "Bij eerdere schattingen is er 9 miljoen euro vrijgemaakt, maar ik wil zeker zijn, daarom wil ik 12 miljoen nemen, als buffer." De Lijn wil tegen 2020 alle nodige gronden verwerven en de tram zou in 2024 moeten rijden. 

Obstakels

Maar er moeten nog heel wat hordes genomen worden voor de tram effectief zal rijden. Zo wil toekomstig burgemeester van Hasselt Steven Vandeput het traject nog wijzigen in zijn stad. "We gaan daar in alle rust en kalmte naar kijken, naar het tracé in de binnenstad" zegt Weyts daarover. "We gaan kijken wat we kunnen doen, ten voordele van de inwoners van Hasselt." Maar er is ook nog onduidelijkheid of Infrabel de nodige onteigeningen zal doen om de verschillende overwegen in Diepenbeek te kunnen sluiten. En dan is er nog het protest in Maastricht tegen de komst van de tram. De Raad van State moet zich daar nog over uitspreken.

Meest gelezen