Videospeler inladen...

20 jaar geleden schoot Rusland de eerste module van het ISS de ruimte in

Vandaag is het 20 jaar geleden dat Rusland Zarya in een baan rond de aarde bracht, de allereerste module van het ISS. "Het Journaal" besteedde die dag veel aandacht aan de lancering en liet ook (toen nog) kandidaat-astronaut Frank De Winne aan het woord.

Een module van bijna 20.000 kilo, 12,56 meter lang en een diameter van 4,11 meter op het wijdste punt: die vertrok op 20 november 1998 vanop de basis van Bajkonoer in Kazachstan aan boord van een Russische protonraket. De constructie kreeg de naam Zarya ("dageraad") en was de allereerste component van het internationale ruimtestation ISS.

De lancering was groot nieuws in "Het Journaal" van 20 jaar geleden. Anker Martine Tanghe vertelde dat het ISS 3.500 miljard Belgische frank zou kosten en dat het over 5 jaar klaar moest zijn. Even later kwam Frank De Winne aan het woord. Op dat moment was hij nog F-16-piloot, maar hij was voorbestemd om in de 21e eeuw naar het ISS te reizen.

De Winne zou uiteindelijk 2 keer aan boord van het ISS verblijven. In 2002 maakte hij een ruimtereis van 8 dagen naar het ruimtestation, in 2009 duurde de trip liefst 6 maanden. De laatste 2 maanden mocht hij zich zelfs commandant noemen, als eerste niet-Rus of niet-Amerikaan.

Videospeler inladen...

Tijdens het eerste decennium van de 21e eeuw is het ISS voortdurend met nieuwe modules uitgebreid. Sinds 2011 is het min of meer voltooid. De voorbije 20 jaar zijn ongeveer 2.000 experimenten aan boord van het ISS uitgevoerd die wetenschappers tal van nieuwe inzichten hebben opgeleverd. Zo vloeien behandelingen voor ziektes als die van Duchenne voort uit onderzoek in het ISS.

Alles samen heeft het ISS zowat 100 miljard euro gekost, verspreid over 35 jaar en gedeeld door meer dan 25 landen waaronder ook België. Hoe lang het ruimtestation nog operationeel blijft, is niet duidelijk. Mogelijk draait de VS de geldkraan in 2024 dicht, al bestaat de kans dat het ISS tot 2028 blijft draaien. Er zou ook een plan op tafel liggen om het ruimtestation op termijn aan private partners te verkopen.

VIDEO: ons jongerenmagazine "Karrewiet" maakte volgende reportage over 20 jaar ISS

Videospeler inladen...

Meest gelezen