Vlaams Belang en PVDA verbaasd over keuze voor SP.A in Antwerpen

Bart De Wever (N-VA) start onderhandelingsgesprekken met Open VLD en SP.A. Vooral de keuze voor SP.A kan op veel reactie rekenen. Kris Peeters (CD&V), wiens partij wordt ingeruild met de SP.A, liet eerder al weten “verrast” te zijn door de keuze van Bart De Wever. Antwerps PVDA-lijsttrekker Peter Mertens vindt het een “beetje raar” dat de N-VA formatiegesprekken start met de SP.A. Filip Dewinter (Vlaams Belang) reageert verbaasd en meent dat “De Wever overgestapte VB-kiezers verraadt.”

Antwerps PVDA-lijsttrekker Peter Mertens noemt het "een beetje raar" dat N-VA en Open VLD formatiegesprekken met SP.A starten voor een nieuw stadsbestuur. Mertens vreest dat de socialisten er niet in zullen slagen om voor een grote kentering in het beleid te zorgen. "Een betonpaal bruin kleuren maakt er nog geen boom van", zegt hij. "De 'verbreding' van het stadsbestuur lijkt er een te worden op het vlak van zetels, maar niet op sociaal vlak. Maar we zullen het bestuursakkoord afwachten voor een oordeel."

Mertens ving naar eigen zeggen de voorbije weken geen signalen op dat N-VA bereid zou zijn om tegemoet te komen aan eisen van de linkse partijen. "SP.A, en dan vooral Tom Meeuws, is ook heel hard geweest in de campagne met uitspraken over de zak geld die projectontwikkelaars nodig hebben om in Antwerpen iets gedaan te krijgen", stelt Mertens. "Ik kan me dan moeilijk inbeelden dat Meeuws nu schepen zou worden in een stadsbestuur dat nog steeds een beleid voert voor de grote bouwpromotoren."

Dit is politieke zelfmoord van De Wever en N-VA

Filip Dewinter, Vlaams Belang

Ook Antwerps Vlaams Belang-lijsttrekker Filip Dewinter is verbaasd dat Bart De Wever (N-VA) met SP.A wil besturen. "Hij verraadt de vele overgestapte VB-kiezers die hij opnieuw overtuigd had om voor hem te stemmen om een rood-groene coalitie uit het stadhuis te houden", vindt Dewinter. "De mensen gaan dit onthouden. Dit is politieke zelfmoord van De Wever en N-VA."

Volgens Dewinter keert Antwerpen met een coalitie van N-VA, SP.A en Open VLD terug naar de situatie van 2012. "Het intermezzo van de socialisten in de oppositie zal slechts een voetnoot in de geschiedenis blijken", stelt hij. "De Wever heeft hen via de voordeur buiten gegooid in 2012 en leidt ze nu via de achterdeur weer binnen. Qua symboliek kan dat tellen voor al wie op een rechts bestuur had gehoopt en het valt te verwachten dat er ook effectief linkse accenten in het bestuursakkoord zullen komen."

Dewinter herhaalt daarom nog een laatste keer zijn aanbod aan De Wever om vanuit Vlaams Belang de huidige coalitie van N-VA, CD&V en Open VLD te helpen, bijvoorbeeld door ervoor te zorgen dat zij een meerderheid hebben wanneer er een of meerdere gemeenteraadsleden niet aanwezig zijn. Een 'Zweedse coalitie' heeft na de verkiezingen immers nog slechts een nipte meerderheid van 28 op 55 zetels.

Meest gelezen