Negen keer meer dossiers over tienerpooiers in Antwerpen op vier jaar tijd 

De lokale recherche van politiezone Antwerpen voerde het laatste jaar negen keer meer onderzoeken naar tienerpooiers dan vier jaar geleden. Dat blijkt uit cijfers die het parket heeft vrijgegeven. "Maar de vrees bestaat dat er nog veel zaken onder de radar blijven", zegt Lentle Jespers van het parket Antwerpen. Het parket heeft ook beslist om vijf klanten van minderjarige slachtoffers verder te vervolgen.

Uit cijfers die het parket van Antwerpen vrijgeeft, blijkt dat het aantal dossiers over tienerpooiers (ook wel zogenoemde "loverboys") van de lokale recherche van politiezone Antwerpen op vier jaar tijd is vernegenvoudigd. In 2015 waren er nog drie dossiers, in 2016 waren dat er zeven, twaalf in 2017 en 28 in 2018. Daarvan zijn er nog twaalf in onderzoek, meldt het parket. Tienerpooiers proberen vaak kwetsbare jongens of meisjes van hen afhankelijk te maken door een liefdesrelatie met hen aan te gaan. Daarna dwingen ze hen door middel van geweld of afpersing in de prostitutie.

De vrees bestaat dat er nog veel zaken onder de radar blijven.

Lentle Jespers, woordvoerster van het parket in Antwerpen

"Het fenomeen heeft meer aandacht gekregen, waardoor de diensten alerter zijn voor bepaalde signalen", zegt Lentle Jespers van het parket Antwerpen. "Daardoor is het aantal onderzoeken van de lokale recherche gestegen." Tegelijk gelooft het parket dat er nog veel zaken onder de radar blijven. Daarom werd vandaag een studiedag georganiseerd samen met Stad Antwerpen en vzw Payoke, een vzw die zich ontfermt over jonge slachtoffers van prostitutie.

Hoger beroep

Voor de periode 2015 tot februari 2018 zijn er in totaal over tien dossiers uitspraken geveld. Daarbij werden 35 mensen veroordeeld. Op 12 december staat er nog een dossier op de agenda van de correctionele rechtbank tegen vier verdachten.

Maar het parket neemt daar geen genoegen mee. Het heeft beslist om de klanten van de minderjarige slachtoffers verder te vervolgen wegens "aanranding van de eerbaarheid". Tegen vijf klanten van kinderprostituees die in eerste aanleg werden vrijgesproken, is daarom hoger beroep aangetekend. Het gaat om vijf klanten van hetzelfde slachtoffer, een vijftienjarig meisje dat zich online aanbood als de 21-jarige "Rebecca". 

Meest gelezen