AFP or licensors

CNN-reporter krijgt perspas voor het Witte Huis definitief terug

Politiek verslaggever Jim Acosta van CNN is niet langer "persona non grata" in het Witte Huis. Eerder deze maand kreeg Acosta het aan de stok met president Trump, en zijn persaccreditatie werd daarop ingetrokken. Een rechter besliste vorige vrijdag dat hij tijdelijk weer moest worden toegelaten. Nu krijgt de journalist zijn permanente toegangskaart voor het Witte Huis terug.

De rechter oordeelde eind vorige week dat het Witte Huis Acosta opnieuw - zij het tijdelijk - moest toelaten. Zolang er geen duidelijke gedragsregels bestaan voor journalisten kan niemand worden beoordeeld op de manier waarop hij zijn werk doet, zo luidde de uitspraak.

De tijdelijke accreditatie die werd opgelegd door de rechter zou twee weken geldig zijn. Gisteren nog dreigde het Witte Huis ermee om Acosta na die termijn opnieuw wandelen te sturen. Maar tegen het einde van de dag maakten de presidentiële diensten een bocht van 180 graden. Acosta krijgt zijn perspas terug, en wel definitief.

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Wellicht was het besef doorgedrongen dat een nieuwe rechtszaak - die meteen was aangekondigd door CNN - weinig goeds met zich zou meebrengen voor het Witte Huis. En daarom werd de strijdbijl begraven. Als reactie daarop zette CNN meteen de gerechtelijke procedure stop.

Wel zal het voor journalisten nu niet meer mogelijk zijn om meer dan één vraag te stellen (zoals Acosta het gewoon was). In de gedragsregels voor de pers die het Witte Huis intussen opstelde, staat dat er alleen "follow up questions" worden toegelaten als de president of zijn medewerkers daarmee instemmen. Afwachten wie op de volgende persconferentie als eerste zal "doorvragen"?  

Meest gelezen