Weg ligt open voor auto's zonder spiegels in nieuwe wegcode

Federaal Minister van Mobiliteit Bellot denkt eraan om in de nieuwe Wegcode auto's zonder achteruitkijk- of zijspiegels toe te laten. Dat schrijft Het Nieuwsblad. En het is geen science fiction, het lijkt er ook echt aan te komen.

Geen spiegels meer? Het kan, maar voor wat hoort wat natuurlijk. Veiligheid voorop en bij gebrek aan spiegels "moeten er andere systemen zijn om de veiligheid  en het zicht opzij en achteruit te garanderen", klinkt het op het kabinet-Bellot. Kortom, camera's. 

Die camera's moeten zorgen voor een even grote veiligheid voor bestuurders en andere deelnemers aan het verkeer. Volgens Stef Willems van verkeersinstituut Vias hebben die camera's voordelen: "Het is al bewezen dat een dergelijk systeem zorgt voor een breder gezichtsveld. Je kan beter de dode hoek detecteren. En ook moet je zo'n camera niet afstellen zoals een spiegel, dus staat hij meteen voor elke bestuurder goed."

Komt het er allemaal van? "Ik denk het wel, heel wat autoconstructeurs én zeker ook producenten van vrachtwagens zijn ermee bezig, het is voor de nabije toekomst", beklemtoont Willems.

Op het kabinet is te horen dat deze "spiegelkwestie" een intentie is, nog geen zekerheid. Maar àls het er echt van komt, dan kan vanaf 2021 (wanneer de nieuwe Wegcode van kracht zal zijn) een auto zonder spiegels perfect rondrijden op onze wegen. Auto's zonder spiegels zijn aerodynamischer, zuiniger én zijn ook veiliger voor fietsers, zegt het kabinet.

Meest gelezen