Videospeler inladen...

De Wever (N-VA) over coalitiegesprekken met SP.A: "Veel kiezers van N-VA en SP.A vinden dit geen fijne gedachte"

Bart De Wever reageert voor het eerst op de beslissing om coalitiegesprekken te starten met Open VLD en SP.A in Antwerpen. SP.A, nota bene, de partij die De Wever zes jaar geleden zelf uit het stadhuis wipte. "Iedereen is zes jaar later iemand anders", zegt De Wever daarover. Al beseft hij dat "er veel kiezers zijn van de N-VA en de SP.A die dit geen fijne gedachte vinden vandaag. Daar ben ik mij ten volle van bewust." 

Gisteren verbaasde De Wever door te kiezen voor coalitiegesprekken met SP.A en Open VLD in de Scheldestad, in plaats van gesprekken met Groen en CD&V. "Groen heeft voor de verkiezingen, tijdens de verkiezingen en elke dag na de verkiezingen aangegeven dat ze het niet zagen zitten. Ik denk dat ze zichzelf aan de kant hebben gezet", zegt De Wever. "Van de twee formules die overbleven, gaan we er nu een verkennen." De gekozen formule krijgt ook meteen een naam: de "Bourgondische" coalitie.

Panta rhei

Het is vooral een verrassing dat De Wever SP.A mee aan tafel vraagt. Zes jaar geleden wipte De Wever de socialisten, toen nog onder leiding van Patrick Janssens, uit het stadhuis. "Er is sinds 2012 veel water door de Schelde gevloeid", zegt De Wever. Daarover heeft hij ook een antiek citaat klaar. Grieks, deze keer, en geen Latijn. "Panta rhei", zegt De Wever, "alles vloeit". "Iedereen is zes jaar later iemand anders." Al beseft De Wever ook dat "er veel kiezers zijn van de N-VA en de SP.A die dit geen fijne gedachte vinden vandaag. Daar ben ik mij ten volle van bewust." 

Dat De Wever niet gaat voor een verderzetting van de huidige coalitie met CD&V en Open VLD, noemde Kris Peeters (CD&V) deze ochtend "verrassend". Maar De Wever verzekert dat zijn keuze voor SP.A en Open VLD "geen afrekening" is met CD&V. "Het is een keuze voor robuustheid." De huidige "Zweedse" coalitie haalde dan ook maar een nipte meerderheid met één zetel op overschot. De partijen die nu rond de tafel gaan zitten, zouden met 31 van de 55 zetels een stabielere meerderheid hebben. "Dat lijkt mij een minimum om een stad als Antwerpen zes jaar te kunnen besturen", aldus De Wever. 

Tijdens alle besprekingen bleek een coalitie met CD&V geen optimale keuze. Niet voor ons en niet voor hen.

Bart De Wever, burgemeester van Antwerpen (N-VA)

Met de CD&V erbij was die meerderheid nog steviger geweest (34/55), "maar dan heb je mathematisch een strikt overbodige partij", meent De Wever. "Tijdens alle besprekingen bleek dat geen optimale keuze. Niet voor ons en niet voor hen", zegt hij. Of een coalitie mét SP.A, maar zonder CD&V dan een optie was? "Kiezen is verliezen", aldus de burgemeester.

Lees verder onder de afbeelding.

Veel persaandacht voor de eerste reactie van De Wever (N-VA) na zijn aankondiging dat hij coalitiegesprekken start met SP.A en Open VLD in Antwerpen.

Sociale woningen

Toch is het inhoudelijk niet vanzelfsprekend, SP.A en N-VA samen in een bestuur. "De verschillen zijn heel groot, maar we moeten deze kans grijpen", zegt SP.A-kopvrouw Jinnih Beels nogmaals. Tom Meeuws, die op plaats twee stond bij de verkiezingen, maakt van het eerste persmoment gebruik om een speerpunt van SP.A op de agenda te zetten. “Er moeten sociale woningen bijkomen", zegt Meeuws duidelijk. Momenteel geldt in Antwerpen een plafond van 10 procent op het aandeel van de sociale woningen in de stad. "Het worden pittige onderhandelingen", geeft ook De Wever toe.

Lees verder onder de afbeelding.

Jinnih Beels (SP.A)

"Geen Bourgondische coalitie zonder De Backer"

De andere partij rond de tafel, Open VLD onder Philippe De Backer, is mathematisch overbodig. Ook zonder de liberalen hebben N-VA en SP.A in principe een meerderheid. Maar het risico dat hij afgeschud wordt, doet De Backer van de hand met een mopje: "Een Bourgondische coalitie kan niet zonder een De Backer." 

Lees verder onder de afbeelding.

Philippe De Backer (Open VLD)

De schaduw vooruit

Er is geen link tussen wat hier nu vandaag gebeurt en wat er in mei 2019 te gebeuren staat.

Bart De Wever, burgemeester van Antwerpen (N-VA)

In mei zijn er opnieuw verkiezingen, en die werpen uiteraard hun schaduw vooruit. Maar De Wever ziet in de coalitiegesprekken met Antwerpen geen voorbode van een bestuur met SP.A op Vlaams en federaal niveau: "Er is geen link tussen wat hier nu vandaag gebeurt en wat er in mei 2019 (bij de Vlaamse en federale verkiezingen, red.) te gebeuren staat. Die link is door geen enkele partij aan de tafel - formeel of informeel - gelegd."

VIDEO: bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal"

Videospeler inladen...

VIDEO: "Terzake" maakte volgend overzicht van de voorbije bikkelharde kiescampagne in Antwerpen

Videospeler inladen...

VIDEO: "Terzake" sprak met burgemeester De Wever en SP.A-kopstukken in Antwerpen

Videospeler inladen...

Meest gelezen