Eerste 'Kanker Beauty en Hair Professionals' afgestudeerd in Mechelen

Een bezoekje brengen aan de kapper of schoonheidsspecialist is voor veel kankerpatiënten een hoge drempel. En vaak weten de specialisten zelf niet hoe ze moeten omgaan met kankerpatiënten. Daarom organiseerde de dienst oncologie van het Sint Maartenziekenhuis in Mechelen een opleiding voor kappers en schoonheidsspecialisten. Vandaag studeerden de eersten af.

Inhoud van de opleiding

“De studenten leerden wat kanker is en over de neveneffecten van de therapieën. Maar ook hoe ze als professional de patiënten kunnen begeleiden in hun emotionele rollercoaster”, vertelt Kathleen Vanderbeken van het Institute For Professional Care. “De schoonheidsspecialistes leren welke technieken zij kunnen toepassen op de huid en nagels. Want die hebben door de ziekte natuurlijk schade geleden. De kappers werken rond de hoofdhuidproblematiek.”

Niet evident

“De opleiding was niet altijd even makkelijk voor onze studenten”, zegt Vanderbeken. “Het is niet evident om een ziekenhuiskamer binnen te wandelen voor een hoofdhuidmassage. De meeste mensen staan daar niet onmiddellijk voor open. Maar het betekent wel heel veel voor hen dat je tijd maakt.” Tijdens hun opleiding kregen de studenten de opdracht om een patiënt een jaar te volgen voor hun eindwerk. Sommige studenten zijn hun patiënt ook verloren tijdens het traject. 

Voldoening

“Wij kunnen de patiënten spijtig genoeg niet genezen, maar er wel voor hen zijn”, vertelt studente Inge Van Tendeloo uit Brasschaat. Zij deed mee aan de opleiding en kreeg vandaag haar diploma. “Ik heb enorm veel bewondering voor wat die mensen meemaken. Chemotherapie is een gevecht, maar de draad nadien oppikken is ook heel zwaar. En de dankbaarheid en voldoening dat ik van die mensen krijg, dat is onbeschrijfelijk.”

Meest gelezen