AFP

Imec en het Franse CEA-Leti gaan samenwerken rond artificiële intelligentie

Imec en het Franse onderzoeksinstituut CEA-Leti bundelen hun krachten voor de verdere ontwikkeling van artificiële intelligentie en quantum computing. Zij ondertekenden daarvoor een intentieovereenkomst. Dat gebeurde in de marge van het staatsbezoek van de Franse president Emmanuel Macron aan ons land. Dat maakte het onderzoekscentrum uit Leuven bekend.

De twee toonaangevende onderzoeks- en innovatiehubs in nano-elektronica en digitale technologie leggen met de intentieovereenkomst de basis voor een strategisch partnership in artificiële intelligentie en quantum computing. Dat zijn twee essentiële strategische expertises voor de Europese industrie. Om de strategische en economische onafhankelijkheid te versterken wil Europa een leidende rol vervullen bij de ontwikkeling van deze technologieën.

De nauwe samenwerking tussen Imec en CEA-Leti zal vooral tot uiting komen bij het ontwikkelen en testen van neuromorfe computers - zeg maar een zelflerende chip - en kwantumcomputers. Die moeten een digitale toolbox afleveren voor Europese industriële partners. Zij kunnen daarmee innoveren in diverse toepassingsdomeinen: van gepersonaliseerde gezondheidszorg over slimme mobiliteit tot nieuwe maakindustrie en slimme energiesectoren.

De verwachting leeft dat artificiële intelligentie de economische ontwikkeling sterk zal stimuleren. "Een van de grote uitdagingen voor Europa is het industriële gebruik ervan in een ruime waaier aan toepassingen in veelbelovende innovatiedomeinen", zegt Luc Van den hove, voorzitter en CEO van Imec. "De nieuwe Belgisch-Franse samenwerking zal de ontwikkelingstijd van de technologieën helpen inkorten. Voor onze Europese industriepartners zal dit talrijke nieuwe commerciële mogelijkheden creëren."

Emmanuel Sabonnadière, CEO van CEA-Leti, legt de lat hoog. "De Europese industrie kan door dit partnership rekenen op innovaties in luchtvaart, defensie, autosector, industrie 4.0 en gezondheidszorg."

Meest gelezen