Videospeler inladen...

Instagram gaat neplikes en nepvolgers verwijderen

Instagram gaat vanaf vandaag valse likes en volgers beter in de gaten houden. Accounts die het aantal likes, volgers en comments kunstmatig opkrikken zullen verwijderd worden. "Het is onze verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat het gebruik van Instagram niet verstoord wordt door nep-activiteit", aldus Instagram.

Iedereen die sociale media gebruikt, weet hoe belangrijk likes en volgers zijn. Hoe meer volgers en likes u heeft, hoe belangrijker u bent. Sommige Instagramberoemdheden hebben hun bekendheid alleen maar te danken aan het aantal volgers. Omdat het platform de authenticiteit wil beschermen, gaat het vanaf nu valse likes en volgers verwijderen. Instagram gebruikt hiervoor artificiële intelligentie.

Steeds dezelfde 'bot'

"Eindelijk", zegt Vincent Buyssens. Buyssens is digitaal strateeg bij reclamebureau Friendship. "We zien vandaag te veel automatisch gegenereerde comments. Comments die van obscure Aziatische accounts komen." Deze comments zijn er volgens Buyssens ook makkelijk uit te halen: "Meestal zijn het vrij simpele reacties zoals 'nice pic', 'cool pic'."

Likes, comments en volgers kan u online makkelijk aankopen. Even googelen en we vinden snel dat 250 likes 2.49 dollar kosten. Ook de gebruikers die likes en volgers aankopen zijn volgens Buyssens makkelijk te spotten. "Iemand, die niet echt bekend is als BV en zich profileert als mode-influencer, kan onmogelijk in korte tijd een paar duizend volgers achter zich krijgen", zegt Buyssens. "Die getallen zijn alleen weggelegd voor de internationale beroemdheden." Een veelgebruikte tool om valse likes te detecteren is socialblade.com. De website houdt het aantal volgers bij. Als de hoeveelheid plots toeneemt kan u daaruit besluiten dat die zijn aangekocht.

Deze drastische maatregel van Instagram heeft een belangrijk doel: de authenticiteit beschermen. Want heel veel reclamebureaus hangen reclamecampagnes vast aan influencers. Buyssens: "Maar ze kijken alleen maar naar het aantal volgers."

VIDEO: bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal"

Videospeler inladen...

Meest gelezen