Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Italiaans gerecht neemt reddingsschip Aquarius in beslag

Het Italiaanse gerecht vraagt dat het reddingsschip Aquarius, dat momenteel geblokkeerd ligt in de haven van Marseille, in beslag wordt genomen. Het schip zou meermaals illegaal afval hebben achtergelaten in Italiaanse havens.  

Volgens het Italiaanse gerecht is uit onderzoek gebleken dat de Aquarius van de ngo's Artsen Zonder Grenzen en SOS Méditerranée meermaals ongesorteerd afval hebben gedumpt in Italiaanse havens. Medisch afval zoals stukken verband met bloedsporen, voedingsresten of kleren van migranten die besmet zouden kunnen zijn met ziektes als schurft zouden zo bij het gewone afval zijn beland, met mogelijke risico's voor de volksgezondheid.  

Volgens het gerecht is tussen januari 2017 en mei 2018 in totaal 24.000 kilo mogelijk gevaarlijk afval niet gescheiden van het gewone afval. Er loopt een onderzoek naar 24 mensen, onder wie ook medewerkers van Artsen Zonder Grenzen. Het gerecht wil ook voor 460.000 euro aan tegoeden bevriezen.

Artsen Zonder Grenzen ontkent de beschuldigingen. De ngo zegt dat bij het behandelen van afval altijd de standaardprocedures zijn gevolgd, en dat de autoriteiten nooit protest hebben aangetekend. 

Aquarius geblokkeerd in Marseille

Het bevel van het Italiaanse gerecht is nog niet uitgevoerd, omdat de Aquarius in de Franse haven van Marseille ligt. Het schip ligt daar geblokkeerd sinds Panama, de vorige vlaggenstaat, de registratie had ingetrokken. Volgens Artsen Zonder Grenzen gebeurde dat onder druk van Italië.

De radicaal-rechtse Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini ziet in het onderzoek een rechtvaardiging van zijn strenge anti-migratiebeleid. "Ik had gelijk toen ik de ngo-schepen blokkeerde", zei hij op Twitter. "Ik stopte niet alleen de trafiek van illegale migranten, maar blijkbaar ook die van schadelijk afval."

Meest gelezen