Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

Ook Ivanka Trump gebruikte persoonlijk e-mailadres voor overheidszaken

Ivanka Trump, dochter en topadviseur van de Amerikaanse president Donald Trump, heeft haar persoonlijke e-mailadres gebruikt voor overheidszaken. Dat schrijft de krant The Washington Post. Toen Hillary Clinton een paar jaar geleden in opspraak kwam voor soortgelijke feiten, vond Donald Trump dat zijn rivale "opgesloten moest worden". 

Vorig jaar al waren er berichten dat medewerkers van het Witte Huis, onder wie Ivanka Trump en haar echtgenoot Jared Kushner, hun eigen e-mailaccounts gebruikten om staatsaangelegenheden te bespreken. Dat zou zijn gebeurd aan het begin van Trumps ambtstermijn als president, en grotendeels vóór zijn dochter formeel als adviseur was aangesteld.

The Washington Post schrijft echter dat Ivanka in de loop van 2017 nog een aanzienlijk aantal mails -honderden, volgens de krant- over overheidskwesties verstuurde via haar eigen, privé e-mailadres. De krant citeert ook een van haar advocaten. Die erkent de feiten, maar geeft tegelijk aan dat ze dateren van vóór Ivanka op de hoogte werd gebracht van de e-mailregels in het Witte Huis. Volgens de advocaat gebruikte ze haar eigen adres ook alleen voor "logistieke zaken en planning betreffende familiekwesties". 

Vergelijking met Clinton gaat niet op, zegt advocaat

Een vergelijking met Hillary Clinton, die in de aanloop naar de presidentsverkiezingen van 2016 in opspraak was gekomen voor soortgelijke feiten, gaat volgens de advocaat niet op.

Ook Clinton had, toen ze nog minister van Buitenlandse Zaken was onder Barack Obama, mails over overheidszaken verstuurd via haar eigen e-mailadres. Maar dat gebeurde vanaf haar eigen, onbeveiligde server, wat bij Ivanka Trump volgens haar advocaat niet het geval was. "Mevrouw Trump heeft geen privéserver in haar huis of kantoor, en er is nooit geheime informatie verstuurd", zegt de advocaat. 

De e-mailkwestie van Hillary Clinton was ruim twee jaar, in volle presidentscampagne, gesneden koek voor Donald Trump. Hij noemde haar "Crooked Hillary" en zei meermaals dat ze opgesloten diende te worden. Er liep een FBI-onderzoek naar Clintons e-mailverkeer, maar dat werd in de zomer van 2016 stopgezet met de conclusie dat ze niets strafbaars had gedaan. 

Meest gelezen