John Crombez: “Tegenstellingen in Antwerpen zijn groot, maar SP.A moet inhoudelijke discussie voeren met N-VA”

SP.A-voorzitter John Crombez voorziet  dat de gesprekken met de N-VA in Antwerpen “heel moeilijk” zullen worden. “Onze partijen liggen inhoudelijk ver uit elkaar, maar als er een kans is dat je als partij het beleid kan veranderen, moet je minstens het gesprek hebben over de inhoud”, zegt de partijvoorzitter in het Radio 1-programma “De wereld vandaag”.

De aankondiging van burgemeester Bart De Wever dat zijn N-VA in Antwerpen gesprekken zal aankopen om samen met SP.A en Open VLD te besturen heeft vriend en vijand verrast. Want tijdens de bikkelharde verkiezingscampagne stonden beide partijen met getrokken messen naar elkaar.

Het beloven heel moeilijke onderhandelingen te worden. Dat beseft ook SP.A-voorzitter John Crombez. Maar hij steunt Antwerps SP.A-boegbeeld Jinnih Beels in de komende gesprekken met De Wever en ziet het als een kans om het roer in Antwerpen om te gooien.

De enige reden om deze inhoudelijke gesprekken aan te gaan is de wil om het beleid te veranderen.

“Ofwel kies kies je ervoor om in de oppositie te blijven en blijf je herhalen dat het niet goed is. Ofwel gaan we zoals nu wel het inhoudelijke gesprek aan om te zien of er een kans is op een sociaal beleid”, zegt Crombez. “Dat zal niet gemakkelijk zijn. Onze partijen liggen inhoudelijk ver uit elkaar, maar onze Antwerpse afdeling heeft beslist om minstens het gesprek aan te gaan. En de enige reden om deze inhoudelijke gesprekken aan te gaan is de wil om het beleid te veranderen.”

Risico’s

Crombez merkt op dat de onderhandelingen nog heel prematuur zijn en eigenlijk nog moeten beginnen. “Er is ook nog geen grondig inhoudelijk gesprek geweest.” Hij is ook heel erg op zijn hoede over de onderhandelingen. “We weten dat er veel risico’s zijn aan deze gesprekken, niet alleen in Antwerpen, want we onderhandelen ten slotte met de voorzitter van de N-VA.” Crombez is dus op zijn hoede voor eventuele repercussies voor de verkiezingen van volgend jaar.

Ondanks de vele valkuilen die op het onderhandelingspad liggen voor alle partijen, vindt Crombez het de moeite waard om de gesprekken aan te gaan, in de hoop dat zijn partij op het Antwerpse beleid zal kunnen wegen. Partijgenote Monica De Coninck schat de slaagkansen van de gesprekken op 50 procent.

Niemand weet nu al of er een mogelijkheid is om tot een vergelijk te komen.

Aan zo’n kansberekening waagt Crombez zich niet. “Niemand weet nu al of er een mogelijkheid is om tot een vergelijk te komen. Iedereen weet dat het moeilijk zal zijn”, besluit Crombez. Dat iedereen nu op eieren loopt en zich heel voorzichtig uitdrukt, ziet Crombez als een voordeel. “Als men naar buiten toe met enig voorbehoud spreekt, wordt het beter om aan tafel echt door te spreken.”

Heeft de harde taal die tijdens de campagne gebruikt werd aan beide kanten dan geen blijvende wonden geslagen, in casu bij Tom Meeuws? “Daar blijft altijd iets van hangen,” geeft Crombez toe “maar de politici die aan de onderhandelingstafel zitten, weten dat als je impact wil hebben op het beleid, je zelfs met een pleister op je knie moet kunnen onderhandelen.”

Beluister het volledige gesprek met Crombez uit "De wereld vandaag":

Meest gelezen