Videospeler inladen...

Kris Peeters wordt Europees CD&V-lijsttrekker

Vicepremier Kris Peeters wordt de Europese lijsttrekker voor CD&V. Dat heeft de Algemene Vergadering van de partij beslist. De christendemocraten hebben meteen ook al een aantal lijsttrekkers bekendgemaakt voor de federale, Vlaamse en Brusselse verkiezingen van volgend jaar. Daarbij zitten nog geen verrassingen.

Het hing al een tijd in de lucht, maar het wordt nu bevestigd: Kris Peeters zal voor de verkiezingen van volgend jaar de Europese lijst van CD&V trekken. Dat is vanavond beslist door de algemene vergadering van de christendemocratische partij.

 CD&V heeft meteen ook een aantal andere lijsttrekkers bekendgemaakt voor de andere verkiezingen die plaatsvinden op 26 mei 2019, naast de Europese verkiezingen:

  • In Limburg zal partijvoorzitter Wouter Beke de lijst trekken voor de federale verkiezingen, Lode Ceyssens zal de Vlaamse lijst trekken. 
  • In Vlaams-Brabant zal minister van Justitie Koen Geens het federale boegbeeld zijn, terwijl Peter Van Rompuy de Vlaamse lijst zal trekken. 
  • In West-Vlaanderen zal Hendrik Bogaert de federale lijst trekken; Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits blijft de kopvrouw op de Vlaamse lijst.
  • In Oost-Vlaanderen is nog onbekend wie de federale lijst zal trekken; wel is geweten dat Vlaams minister Joke Schauvliege bovenaan de Vlaamse lijst zal staan.  Opvallend: Pieter De Crem zal niet meer opkomen.
  • De Brusselse lijst zal getrokken worden door Bianca Debaets.
  • En voor Antwerpen is nog niet geweten wie de twee lijsttrekkers zullen worden.

(Lees verder onder de grafiek)

Europese exit voor Peeters

Kris Peeters is nu nog federaal minister van Werk, Economie en Consumentenzaken. Bij de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen was Peeters lijsttrekker in Antwerpen. Daarvoor verhuisde hij zelfs van Puurs naar Antwerpen. Maar dat mocht niet baten: CD&V verloor de verkiezingen in de koekenstad en wordt niet betrokken bij de onderhandelingen over het gemeentebestuur. 

Nu wordt de 56-jarige Peeters dus richting Europees Parlement gestuurd. Peeters was bekend als UNIZO-topman tot hij in 2004 door CD&V gevraagd werd om minister te worden in de Vlaamse regering, nochtans was hij niet verkozen in het Vlaams Parlement. 

Maar net als Jean-Luc Dehaene, die eerst minister werd zonder verkozen te zijn, wist Peeters een steile politieke carrière uit te bouwen. Toen partijgenoot Yves Leterme in 2007 overstapte naar de federale regering, stapte Peeters in diens schoenen en werd hij minister-president van de Vlaamse regering. In 2009 werd hij - voor het eerst, maar overtuigend - verkozen en bleef hij minister-president, tot de verkiezingen van 2014.

Van vicepremier naar Europa

In 2014 was Peeters in the running om premier van België te noemen.  Maar uiteindelijk werd hij door zijn partij opgeofferd: om Marianne Thyssen Europees Commissaris te laten worden, moest Peeters afzien van het premierschap, waardoor Charles Michel (MR) uiteindelijk eerste minister kon worden. Peeters moest genoegen nemen met het vicepremierschap en de portefeuille van Werk, Economie en Consumentenzaken. In die rol heeft hij de afgelopen jaren geprobeerd om het sociale gelaat van de regering te zijn.

VIDEO: Ivo Belet: "Kris Peeters gaat dat super goed doen"

Na de Algemene Vergadering gaf alleen Europees Parlementslid Ivo Belet een korte reactie op de aanstelling van Kris Peeters als Europees lijsttrekker. Belet zegt dat hij Peeters 100 procent zal steunen. 

Lees verder onder de video.

Videospeler inladen...

Ook partijvoorzitter Wouter Beke is ervan overtuigd dat met Peeters een goede man gekozen is voor Europa. "Kris Peeters heeft een ernorme ervaring opgebouwd, ook internationaal. Samen met Marianne Thyssen heeft hij de discussie over de sociale dumping tot een goed einde gebracht. Het grote dossier voor Europa vandaag, de brexit, leidt hij voor de taskforce van de Belgische regering. Het is mooi dat hij, net als bijvoorbeeld Eric Van Rompuy voor hem, na een lange staat van dienst in België, zijn ervaring ten dienste stelt van Europa."

VIDEO: bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal"

Videospeler inladen...

Meest gelezen