Videospeler inladen...

Emmanuel en Brigitte Macron enthousiast na bezoek Molenbeek: "Ik keer zeker terug, beloofd" 

De Franse president Emmanuel Macron en zijn vrouw Brigitte hebben een bezoek gebracht aan de Brusselse gemeente Sint-Jans-Molenbeek. Het was de meest opmerkelijke stop tijdens hun tweedaagse staatsbezoek aan ons land. De Macrons waren te gast in het sociaal-artistieke centrum La Vallée, en bleven er langer dan gepland. "Inspirerend", vond de Franse president.

Dat de Macrons Molenbeek bezoeken, is opvallend. De Brusselse gemeente kreeg ook bij onze zuiderburen een kwalijke reputatie toen bleek dat verschillende daders van de brutale aanslagen in Parijs drie jaar geleden, afkomstig waren uit Molenbeek.   

De Franse president en zijn vrouw brachten samen met koning Filip en koningin Mathilde een bezoek aan La Vallée in hartje Molenbeek. De voormalige wasserij is vandaag een ontmoetingscentrum, maar vooral een plaats waar jonge kunstenaars, ambachtslieden en creatievelingen werken en van elkaar leren. Koning Filip was er eerder te gast, en vond het belangrijk om juist deze plek aan de Franse president te laten zien.

AFP or licensors

"Formidabel om deze energie en sociale, culturele vernieuwing te zien", vond Macron, die langer bleef dat gepland was. Macron zei het belangrijk te vinden om "enerzijds deze ervaringen te horen, die zeer inspirerend zijn, en om het werk te erkennen dat hier gebeurt. En ook om het juiste imago van Molenbeek te tonen."  

Ook zijn vrouw Brigitte was enthousiast. Zij beloofde dat ze zeker zal terugkeren naar Molenbeek.

AFP or licensors

Macron was ook te gast aan de universiteit van Louvain-la-Neuve. De Franse president en premier Charles Michel gingen er in debat met jongeren. "Een debat zoals we ze al vaker gezien hebben met Macron", zegt VRT-collega Leen De Witte, die ter plaatse is. "Hij wil rechtstreeks met mensen in dialoog of in discussie gaan, en dat is ook hier het geval. Studenten, sommigen goed voorbereid op het podium, stellen vragen. Maar regelmatig gaat de microfoon ook de zaal in." 

Tijdens het debat voor een volle aula ging het vaak over Europa. De Franse president pleitte opnieuw voor een Europa "met twee of drie snelheden", zodat landen die het voortouw willen nemen in de Europese integratie dat kunnen doen, in de hoop dat andere later volgen. "Europa heeft altijd op die manier gewerkt", zei Macron. "Een avant-garde met veel ambities, en daarna de anderen". 

Herbekijk hieronder de reportage uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen