SP.A-kopstuk Jinnih Beels.

"SP.A staat voor een verscheurende keuze in Antwerpen"

Een hoogst verrassende zet van Bart De Wever in Antwerpen: hij voert geen coalitiegesprekken met Groen en CD&V, wel met SP.A en Open VLD. Marc Van de Looverbosch liet in "De ochtend" op Radio 1 zijn licht schijnen over die nieuwe situatie voor de Antwerpse politiek. "Dit wordt een heel raar maar interessant experiment."

1. Hoe verrassend is dit?

Marc Van de Looverbosch was in elk geval verrast, zegt hij. Niet eens zozeer dat SP.A in gesprekken betrokken wordt. "Dat er een kans bestond dat SP.A zou meedoen is altijd wel in de lucht blijven hangen. Maar het meest verbazende is dat CD&V uit de boot wordt geduwd. CD&V zit zeker al sinds WOII onafgebroken in dat stadsbestuur." 

Na de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 is nu de ommekeer wel compleet, merkt Van de Looverbosch. "Toen heeft Bart De Wever gezworen om de socialisten uit het stadhuis te halen. Dat heeft hij ook gedaan. Nu zet hij CD&V buiten en haalt langs de achterdeur opnieuw SP.A binnen. Van een huzarenstukje gesproken."

Beluister hieronder dit fragment van de analyse van Marc Van de Looverbosch in "De ochtend":

2. Hoe moet SP.A hier nu op reageren?

Binnen de SP.A in Antwerpen zijn er in elk geval 2 kampen, weet Van de Looverbosch. "Er is een groep die het goed vindt om mee te onderhandelen. Hard onderhandelen om dat bestuur van de voorbije zes jaar in een andere richting te duwen. Maar er is een ander kamp dat zeer bevreesd is dat ze daardoor in een uitzichtloos avontuur gestort worden."

Een goede uitslag heeft SP.A natuurlijk niet gehaald bij deze verkiezingen. De partij heeft nog maar 6 zetels overgehouden. De partij is door Bart De Wever "voor een verscheurende keuze geplaatst": "Wat is nu het meest relevante voor die partij? In de oppositie blijven en daar een beetje verpieteren? Ofwel deelnemen aan het bestuur en daar een grotere zichtbaarheid krijgen, te kunnen wegen en aan de kiezer te kunnen zeggen: kijk, we hebben niet zes jaar met onze duimen zitten draaien, maar we hebben wel degelijk iets gerealiseerd."

Die controle van De Wever over de coalitiegesprekken is opmerkelijk, vindt Van de Looverbosch. Hij heeft zelf gekozen, híj bepaalt wie zijn partners zullen zijn. Hij heeft in zekere zin Groen en CD&V die verscheurende keuze bespaard. Hij zegt: ik ga met die en die in zee. En de rest hangt nu in de touwen."

Beluister hieronder dit fragment van de analyse van Marc Van de Looverbosch in "De ochtend":

3. Komt het goed met die gesprekken

Het hoeft geen betoog dat de verschillen in de programma's van SP.A en N-VA legio zijn. Alleen al het hoofddoekenverbod lijkt een moeilijke kwestie te zullen worden.

Maar Van de Looverbosch sust: "Daar zal altijd wel een uitweg te vinden zijn. Ook op vlak van mobiliteit - denk maar aan het grote toekomstverbond dat ze gesloten hebben over de overkapping en de Oosterweelverbinding, dat autoluw maken van de stad, ... - zullen wel oplossingen mogelijk zijn."

SP.A heeft 6 jaar lang harde oppositie gevoerd tegen wat de partij een zeer "hard" sociaal beleid van N-VA noemde

Marc Van de Looverbosch

"Een van de moeilijkste punten voor de SP.A zal zijn: het sociale beleid. Zij hebben 6 jaar lang harde oppositie gevoerd tegen wat zij een zeer "hard" sociaal beleid van N-VA noemden. Ook CD&V had het daar trouwens moeilijk mee. Dat wordt de moeilijkste knoop."

Beluister hieronder dit fragment van de analyse van Marc Van de Looverbosch in "De ochtend":

4. Wat met Kris Peeters?

Van de Looverbosch windt er geen doekjes om: "Dit is een heel bittere pil. Kris Peeters is een heel hoffelijk man, maar je hoort dat hij bijzonder teleurgesteld is. Wat zou je zelf denken? Je werpt je op als de nieuwe kopman in Antwerpen, je verhuist van Puurs naar Antwerpen, krijgt daar tonnen bagger over je heen, er wordt achter je rug gelachen. Dus die campagne is keihard gevoerd, ook tussen Bart De Wever en Kris Peeters."

Bart De Wever en Kris Peeters voerden een keiharde campagne.

En dan krijg je die uitslag: CD&V blijft met amper 3 zetels over. "De grote Kris Peeters heeft het dus slecht gedaan. En dan krijg je nu de volgende klap: Kris Peeters mag niet meer meedoen. Dat zijn allemaal zeer zware pillen om te slikken. Ik denk dat ze zich daar binnen de CD&V best eens grondig beraden."

Peeters blijft wel in Antwerpen wonen. "Stel je voor, dan zou het helemaal een vaudeville zijn geworden. Maar hij liet toch al uitschijnen dat als CD&V in de oppositie belandt, hij zijn plaats zal afstaan aan de jonge generatie."

Beluister hieronder dit fragment van de analyse van Marc Van de Looverbosch in "De ochtend":

5. Heeft deze nieuwe ontwikkeling in Antwerpen impact op de nationale politiek?

Bart De Wever suggereerde zelf eerder al dat wat er in Antwerpen gebeurt rimpelingen zou kunnen veroorzaken in de hele politieke vijver. Van de Looverbosch wil daar niet te ver in gaan. "Maar één conclusie wel: als Bart De Wever CD&V de wacht aanzegt, is dat een waarschuwing voor die partij: 'Pas op, want we kunnen het ook zonder u'."

Als Bart De Wever CD&V de wacht aanzegt, is dat een waarschuwing voor die partij: 'Pas op, want we kunnen het ook zonder u'

Marc Van de Looverbosch

Maar heeft N-VA bij dezen nu overal een opening gemaakt naar SP.A? "Dat is een heel andere kwestie. Want dat zou kunnen betekenen dat men aan de andere kant van de taalgrens ook de PS zou binnenhalen. En noch de PS, noch de N-VA zien dat zitten. Dus ik denk dat dat een heel raar maar interessant experiment wordt. Maar we zijn er nog niet hé, bijlange niet..."

Beluister hieronder dit fragment van de analyse van Marc Van de Looverbosch in "De ochtend":

In "Het Journaal" analiseerde Wetstraatjournalist Bart Verhulst de politieke situatie in Antwerpen:

Videospeler inladen...

Meest gelezen