Na geboorte van 21e kind: "Een minpuntje is toch wel al dat wassen en koken"

12 minuten. Zolang duurde het om baby nummer 21 ter wereld te brengen, een kleine 2 weken geleden. "Omdat het al ons 21e kind is, betekent dat niet dat we andere gevoelens hebben. We zijn even opgewonden als bij de eerste", aldus vader Noel Radford. Moeder Sue en baby Bonnie Raye zijn intussen weer thuis en het dagelijkse leven van het gigantische gezin is zo weer in zijn normale plooi gevallen. Zo liet de vader gisteren weten aan nieuwswebsite Daily Mail.

28 jaar geleden beviel Sue van haar eerste kind, Chris. Sue was toen pas 14. Een 2e kind volgde 3 jaar later. Daarna volgden de kinderen elkaar snel op voor het koppel uit Morecambe, in het Engelse graafschap Lancashire. Intussen zijn er ook al 4 kleinkinderen. Sinds 2013 maakte de Britse tv-zender Channel 4 een aantal reportages over het uitgebreide gezin.

Op Daily Mail gaf vader Noel een inkijk van hoe een dag er bij hen uitziet:

Na een vroege shift in een plaatselijke bakkerij, komt vader Noel om 7u45 naar huis om de kinderen klaar te maken voor school en om een aantal van hen naar de opvang te brengen.

De kleren worden de dag voordien klaargelegd, terwijl het ontbijt in 2 shiften gebeurt.

Noel gebruikt een minibusje om 6 kinderen op de lagere school af te zetten en 5 kinderen bij de middelbare school. De jongste kinderen blijven thuis bij moeder Sue.

Dagelijks draait de wasmachine 9 keer, met 30 flacons vloeibaar wasproduct per maand tot gevolg. Iedere dag verbruikt het gezin 4 rollen wc-papier. Moeder Sue: "Dat is het moeilijkste aan zoveel kinderen: al dat wassen en koken. Dat is misschien een minpuntje."

Om het gezin te voeden, is wekelijks 300 pond (336 euro) nodig -wat Daily Mail als "ongelooflijk" omschrijft-, en de hoofdvoeding bestaat hoofdzakelijk uit pasta en hutsepot. Hiervoor zijn wel afspraken gemaakt met een lokale beenhouwer en groenteboer. Gemiddeld verbruikt het gezin dagelijks een 9-tal kartonnen dozen melk van 1 liter, 3 liter fruitsap en 3 dozen ontbijtgranen.

Rond 18u begint het koppel met het wassen van de kinderen, om rond 19u de jongste kinderen in bed te krijgen. De schoolgaande kinderen moeten ten laatste om 21u in hun bed zitten.

Vader en moeder gaan zelf rond 22u slapen.

Mocht u zich nog afvragen hoe de kinderen heten: Chris, Sophie, Chloe, Jack, Daniel, Luke, Millie, Katie, James, Ellie, Aimee, Josh, Max, Tillie, Oscar, Casper, Hallie, Phoebe, Archie en Bonnie Raye. Het koppel verloor één kind, Alfie, dat in 2014 doodgeboren werd.

Meest gelezen